“Film je život”, rekao je ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni najavljujući novi Festival francuskog filma u Beogradu, na kom će domaća publika od 28. maja do 1. juna imati prilike da pogleda najaktuelnija dela francuske kinematografije, među njima i ekskluzivna ostvarenja s ovogodišnjeg Kanskog festivala.

“Francuska i Srbija su dve države sa veoma snažnom filmskom tradicijom”, rekao je Mondoloni, i izrazio zadovoljstvo zbog toga što i jedna i druga država podjednako vole film. “Postoji pogodno tle za jačanje saradnje, upravo to pogodno tle nas je i navelo na to da jednu od mogućnosti za saradnju razvijemo, a to je upravo ovaj Festival”, dodao je on.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni / Foto: Miljana Miletić

Novom Festivalu kumuje glumica Tamara Krcunović, koja se pored Fakulteta dramskih umetnosti školovala i u Francuskoj, gde je ostvarila zapažene pozorišne uloge. Krcunović je ujedno i članica odbora Festivala.

Odbor pored nje čine ambasador Frederik Mondoloni, direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen, ataše za kulturu Francuske abasade An Loren Viguru, glumac Radivoje Raša Bukvić, osnivač agencije Havas Adriatic Aleks Milićević, kao i priznati filmski distributer, Igor Stanković, koji je ujedno i direktor Festivala autorskog filma, a od 2018. godine i direktor Kombank Dvorane.

Govoreći o Festivalu francuskog filma, Stanković je posebno istakao da će pored selekcije od 15 francuskih filmova biti prikazan i poslednji film Anjes Varde, “Varda by Agnes”, francuske rediteljke koja je nedavno preminula. Ovo je ujedno i prvi put da se ovaj film prikazuje u Srbiji, a svoju premijeru imao je na ovogodišnjem Berlinalu.

Glumica Tamara Krcunović, kuma Festivala / Foto: Miljana Miletić

U filmu “Varda by Agnes”, rediteljka se u formi monologa obraća publici iz rediteljske stolice, slobodno birajući segmente iz svoje karijere. Kroz ovaj dokumentarac Varda deli svoj autobiografski umetnički rad na dve sekcije: “analogni 20. vek” kada je stvarala kao konvencionalni reditelj i na tzv. “digitalni 21. vek”, gde je unapredila svoje umeće kao vizuelni umetnik.

Varda je, inače, bila začetnica jednog od najuticajnijih pokreta kinematografije prošlog veka koji je poznat pod imenom Novi talas. Sa rediteljkom se domaća publika upoznala još 1971. godine, kada je bila gošća FEST-a. Njen kratki dokumentarac “Crni panteri” i film “Lavovska ljubav” bili su prikazani u okviru programa “Konfrontacije” koji je osmislio reditelj i scenarista Dušan Makavejev. Filmovi će biti prikazani i na Festivalu francuskog filma.

Festival francuskog filma organizuju ambasada Republike Francuske, Francuski institut i MegaCom Film, a projekcije će biti prikazane u Kombank Dvorani.

Piše: Miljana Miletić

Foto: Miljana Miletić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.