Filmovi za svačiji ukus – to je ono što nudi novoosnovani Festival francuskog filma. Na repertoaru će se od 28. maja do 1. juna u Kombank Dvorani naći čak osam najnovijih francuskih filmskih ostvarenja, kao i retrospektiva svih filmova nedavno preminule rediteljke Anjes Varde.

Ambasador Republike Francuske Frederik Mondoloni na konferenciji za novinare istakao je da je cilj Festivala da se predstavi vitalnost francuskog filma i izrazio zadovoljstvo što će u julu biti potpisan sporazum o filmskoj koprodukciji između Srbije i Francuske.

Sleva nadesno: glumac Radivoje Raša Bukvić, glumica Tamara Krcunović, direktor distributerske kuće MCF MegaCom Film Igor Stanković, ambasador Francuske Frederik Mondoloni, ataše za kulturu Francuske abasade An Loren Viguru / Foto: Miljana Miletić

“Nadamo se da će se ovaj festival upisati u najvažnije manifestacije koje organizujemo u Srbiji, u duhu tradicije kulturne razmene.”

– Ambasador Republike Francuske Frederik Mondoloni

Gost Festivala biće francuski reditelj Erik Laven čiji će film „Bez filtera” (Chamboultout/ No filter) otvoriti ovu kulturno-filmsku manifestaciju u prestonici.

“Bez filtera” / Foto: MCF

Domaća publika imaće prilike da vidi i dva filma koja će biti prikazana na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, a to su „Laka devojka“ (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski i film „Sibil“ (Sibyl) rediteljke Žistin Triet koji će zatvoriti ovaj filmski događaj 1. juna od 19:30h.

“Laka devojka” / Foto: MCF
“Sibil” / Foto: MCF

Među ostalim filmovima naći će se “Jaovo putovanje” („Yao“) reditelja Filipa Godoa, zatim „Varda By Agnes“ rediteljke Anjes Varde.

“Varda by Agnes” / Foto: MCF

Na repertoaru će se naći i filmovi „Kazanova, poslednja ljubav“ (Casanova, Last Love“) reditelja Benoa Žakoa, „Osećam se dobro” (I Feel Good) reditelja Benoa Delepina i Gustava Kervena, „15 minuta rata“ (L’intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoa.

“Jaovo putovanje” / Foto: MCF
“Kazanova, poslednja ljubav” / Foto: MCF
“15 minuta rata” / Foto: MCF

Ulaznice za Festival francuskog filma mogu se kupiti na blagajni Kombank Dvorane od petka 10. maja. Cene ulaznica su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara.

Piše: Miljana Miletić

Izvor: MCF

Foto: MCF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
33
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
23
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
20
Zanimljivo
korisno korisno
16
korisno
okej okej
13
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
23
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.