May 9, 2019

Festival francuskog filma – filmovi za svačiji ukus!

Filmovi za svačiji ukus – to je ono što nudi novoosnovani Festival francuskog filma. Na repertoaru će se od 28. maja do 1. juna u Kombank Dvorani naći čak osam najnovijih francuskih filmskih ostvarenja, kao i retrospektiva svih filmova nedavno preminule rediteljke Anjes Varde.

Ambasador Republike Francuske Frederik Mondoloni na konferenciji za novinare istakao je da je cilj Festivala da se predstavi vitalnost francuskog filma i izrazio zadovoljstvo što će u julu biti potpisan sporazum o filmskoj koprodukciji između Srbije i Francuske.

Sleva nadesno: glumac Radivoje Raša Bukvić, glumica Tamara Krcunović, direktor distributerske kuće MCF MegaCom Film Igor Stanković, ambasador Francuske Frederik Mondoloni, ataše za kulturu Francuske abasade An Loren Viguru / Foto: Miljana Miletić

“Nadamo se da će se ovaj festival upisati u najvažnije manifestacije koje organizujemo u Srbiji, u duhu tradicije kulturne razmene.”

– Ambasador Republike Francuske Frederik Mondoloni

Gost Festivala biće francuski reditelj Erik Laven čiji će film „Bez filtera” (Chamboultout/ No filter) otvoriti ovu kulturno-filmsku manifestaciju u prestonici.

“Bez filtera” / Foto: MCF

Domaća publika imaće prilike da vidi i dva filma koja će biti prikazana na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, a to su „Laka devojka“ (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski i film „Sibil“ (Sibyl) rediteljke Žistin Triet koji će zatvoriti ovaj filmski događaj 1. juna od 19:30h.

“Laka devojka” / Foto: MCF
“Sibil” / Foto: MCF

Među ostalim filmovima naći će se “Jaovo putovanje” („Yao“) reditelja Filipa Godoa, zatim „Varda By Agnes“ rediteljke Anjes Varde.

“Varda by Agnes” / Foto: MCF

Na repertoaru će se naći i filmovi „Kazanova, poslednja ljubav“ (Casanova, Last Love“) reditelja Benoa Žakoa, „Osećam se dobro” (I Feel Good) reditelja Benoa Delepina i Gustava Kervena, „15 minuta rata“ (L’intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoa.

“Jaovo putovanje” / Foto: MCF
“Kazanova, poslednja ljubav” / Foto: MCF
“15 minuta rata” / Foto: MCF

Ulaznice za Festival francuskog filma mogu se kupiti na blagajni Kombank Dvorane od petka 10. maja. Cene ulaznica su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara.

Piše: Miljana Miletić

Izvor: MCF

Foto: MCF