July 20, 2021

Festival francuskog filma na tri lokacije

Leto nam je bogato festivalima a ovom koji predstoji posebno će se obradovati ljubitelji francuske kinematografije jer počinje treće izdanje Festivala francuskog filma.

Festival će 21. jula u 21h na Kosančićevom vencu otvoriti film „France“ reditelja Bruna Dumona. Reč je o drami sa elementima komedije koja je bila deo zvanične kanske filmske selekcije za 2021. godinu. Glavna uloga poverena je tamošnjoj filmskoj zvezdi Lei Sejdu (Lea Seydoux) ovenčanoj Zlatnom palmom u Kanu 2013, a istovremno poznatoj po ulogama u ostvarenjima „Obmana“, „Zločini budućnosti“, „Jednog lepog jutra“, „Priča mog života“, ali i filmu „Francuska depeša“ u kojoj tumači izvesnu Simon.

Pred publikom će se do 25. jula naći osam filmova, među kojima će biti i deo ekskluzivnih ostvarenja filmske selekcije u Kanu, dok će u okviru paralelnog programa biti prikazani francuski klasici – četiri filmska ostvarenja iz ove kategorije, dela čuvenih reditelja Mihaela Hanekea i Robera Bresona.

Između ostalih, na festivalu će biti prikazana drama sa elementima komedije „Trijumf“ reditelja Emanuela Kurkola, drama „Ibrahim“, komedija „Dva Alfreda“, kao i klasici – Hanekeov „Pijanista“ i Bresonov „Novac“.Poslednjeg dana festivala biti prikazan film „Pod zvezdama Pariza“, nemačkog reditelja Klausa Dreksela.

Filmovi na francuskom moći će da se gledaju na tri lokacije – u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom Vencu, u bisokopu Kombank Dvorana, ali i na online filmskoj platformi MojOFF.

Program: LINK

Foto: Promo