November 23, 2021

Festival Gastarbajter in Film & Music u decembru

Goethe-Institut Beograd predstavlja mini-festival Gastarbajter in FIlm & Music koji će se održati u subotu 4. decembra 2021. godine na Dorćol Platzu sa početkom od 17h.

Na ovom festivalu biće i predstavljanje dokumentarnog filma HERE WE MOVE, HERE WE GROOVE u režiji Sergeja Kresa. Nakon filmova posetioci će imati prilike da uživaju u koncertima bendova SHAZALAKAZOO i BALKANBEATS SOUNDSYSTEM & Guests.

HERE WE MOVE, HERE WE GROOVE (Holandija 2020) – roadtrip između Berlina, Bosne i Beograda: Robert Šoko, tvorac i protagonista legendarnih Balkan Beats iz Berlina, već neko vreme sarađuje sa muzičarima koji su pobegli u Nemačku kao i sa drugim muzičarima iz raznih zemalja. U potrazi za novim zvukom, novim bitovima i novom inspiracijom, svesno odoleva klišeima koje mnogi ljudi u Nemačkoj i dalje povezuju sa „muzikom sa Balkana“. U ovom fascinantnom portretu, bosanski filmski reditelj Sergej Kreso prati Roberta Šokoa na putu do njegovih korena i opisuje na koji način različitost muzičkih tradicija pojedinih muzičara utiče na današnje kulturno zajedništvo u Berlinu i drugde. Film je dobio poziv za učešće na Berlinaleu 2021. Film je najavljen za 17:30, a razgovor sa rediteljem će uslediti nakon filma.

ShazaLaKazoo, kvartet iz Beograda i Berlina, najavljen je za 20h. Ovaj sastav izvodi elektronsku plesnu muziku, začinjenu melodičnim aromama Balkanskog poluostrva, ritmovima Latinske Amerike i Podsaharske Afrike kao i tekstovima na grčkom, španskom, portugalskom i engleskom jeziku. Njegovi članovi su Milan Đurić (elektronski duvački instrument, bitovi, vokal), Uroš Petković (violina), Aimilija Varinaki (vokal i violina) kao i Miloš Nikolić (truba). Nastup će obuhvatati izbor kompozicija sa prethodna četiri albuma za koje su napisani novi aranžmani za ovaj kvartet kao i pojedinačne songove sa narednog albuma koji je planiran za 2022. godinu.

U 21h na binu Dorćol Platza izaći će BALKANBEATS SOUNDSYSTEM & Guests. Oni kombinuju klasične istočnoevropske džez zvuke sa modernom produkcijom kako bi dobio zvuk koji se ponekad naziva elektrosving i/ili balkanbeats. Kao spoj istančane i dobro osmišljene produkcije Uroša Petkovića, veličanstvenog vokala Viktorije Prister i di-džej densflor senzibiliteta Roberta Šokoa, ovaj projekat je iznedrio neodoljivo plesne i globalno zarazne pesme. Nakon njih u 22h zabavljaće vas BALKANBEATS PARTY sa di-džejem Robertom Šokoom.

Ovaj naziv mu je devedesetih godina nadenuo legendarni bosanski di-džej Robert Šoko, na čije su berlinske žurke najpre dolazili imigranti sa Balkana, mahom jugonostalgičari; kasnije je Šoko proširio svoj uticaj na Nemce i druge zapadne Evropljane (Dimova 2007). Balkan Beats je danas internacionalni brend koji je Šokoa odveo u mnoge evropske gradove, kao i u Njujork, Tokio i Meksiko Siti. Balkanski di-džejevi su stvorili subkulturu u kojoj se, na čak nekoliko kontinenata, uzajamno upućuju prekogranični pozivi za klupske događaje.

Foto: Promo