Festival holandskog filma biće održan od 4. do 6. septembra u bioskopu na Adi.

Biće prikazana tri naslova tamošnje produkcije – film “Ajzenštajn u Gvanahuatu”, kao i dve porodične drame “Borbena devojka” i “Binti”.

“Borbena devojka”

“Borbena devojka” otvoriće festival u petak 4. septembra. U pitanju je holandska porodična drama sa elementima akcije. Film dolazi od reditelja Johana Timersa iz 2018. godine koji prati priču dvanaestogodišnje i temperamentne Bo, koja je talentovana kik-bokserka. Nju na putu ostvarenja sportskih ciljeva ometaju roditelji koji su u procesu razvoda i imaju česte svađe. Pred Bo je težak zadatak da nauči da se nosi sa svojim emocijama i da shvati da u životu ne može uvek sve da kontroliše. Mladu Bo u filmu tumači 17-godišnja holandska glumica Aiko Bermsterboer, već poznata holandskoj publici po nekoliko filmskih ostvarenja.

“Binti”

“Binti” će biti prikazana na Adi u subotu 5. septembra. U pitanju je holandska porodična drama iz 2019. godine reditelja Frederika Migoma. Film opisuje život istoimene devojčice Binti (12 godina) koja iako rođena u Kongu, sa svojim ocem živi u Belgiji od ranog detinjstva. Iako nema legalna dokumenta, ona želi da živi normalan život i sanja da postane vlogerka kao njen uzor Tatjana. Elias (11 godina) vodi svoj “spasilački klub” bez pomoći oca koji se preselio u Brazil nakon razvoda od Eliasove majke Kristine. Kada njihov dosadni komšija pozove Kristinu na romantično putovanje u Pariz, Elias iznerviran i ljut beži u svoju kuču sa drvećem. Kada se ukrste životi Binti i Elijasa nastaje interesantan zaplet i uzbudljiva filmska priča. Binti u drami tumači mlada glumica Bebel Baloji, dok Eliasa tumači Mo Baker.

“Ajzenštajn u Gvanahuatu”

“Ajzenštajn u Gvanahuatu” će se na repertoaru naći u nedelju 6. septembra u 21h. U pitanju je biografska komedija i drama britanskog reditelja Petera Grinveja. Ovo je priča o cenjenom sovjetskom filmskom stvaraocu Sergeju Ajzenštajnu. Proslavio se svojim revolucionarnim nemim filmom Oklopnjača Potemkin iz 1925. godine zbog čega je i pozvan u SAD.

Ulaz na festival je besplatan.

Foto: Kombank dvorana


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
30
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
20
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
16
Zanimljivo
korisno korisno
13
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
20
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.