September 2, 2020

Festival holandskog filma od 4. do 6. septembra u bioskopu na Adi

Festival holandskog filma biće održan od 4. do 6. septembra u bioskopu na Adi.

Biće prikazana tri naslova tamošnje produkcije – film “Ajzenštajn u Gvanahuatu”, kao i dve porodične drame “Borbena devojka” i “Binti”.

“Borbena devojka”

“Borbena devojka” otvoriće festival u petak 4. septembra. U pitanju je holandska porodična drama sa elementima akcije. Film dolazi od reditelja Johana Timersa iz 2018. godine koji prati priču dvanaestogodišnje i temperamentne Bo, koja je talentovana kik-bokserka. Nju na putu ostvarenja sportskih ciljeva ometaju roditelji koji su u procesu razvoda i imaju česte svađe. Pred Bo je težak zadatak da nauči da se nosi sa svojim emocijama i da shvati da u životu ne može uvek sve da kontroliše. Mladu Bo u filmu tumači 17-godišnja holandska glumica Aiko Bermsterboer, već poznata holandskoj publici po nekoliko filmskih ostvarenja.

“Binti”

“Binti” će biti prikazana na Adi u subotu 5. septembra. U pitanju je holandska porodična drama iz 2019. godine reditelja Frederika Migoma. Film opisuje život istoimene devojčice Binti (12 godina) koja iako rođena u Kongu, sa svojim ocem živi u Belgiji od ranog detinjstva. Iako nema legalna dokumenta, ona želi da živi normalan život i sanja da postane vlogerka kao njen uzor Tatjana. Elias (11 godina) vodi svoj “spasilački klub” bez pomoći oca koji se preselio u Brazil nakon razvoda od Eliasove majke Kristine. Kada njihov dosadni komšija pozove Kristinu na romantično putovanje u Pariz, Elias iznerviran i ljut beži u svoju kuču sa drvećem. Kada se ukrste životi Binti i Elijasa nastaje interesantan zaplet i uzbudljiva filmska priča. Binti u drami tumači mlada glumica Bebel Baloji, dok Eliasa tumači Mo Baker.

“Ajzenštajn u Gvanahuatu”

“Ajzenštajn u Gvanahuatu” će se na repertoaru naći u nedelju 6. septembra u 21h. U pitanju je biografska komedija i drama britanskog reditelja Petera Grinveja. Ovo je priča o cenjenom sovjetskom filmskom stvaraocu Sergeju Ajzenštajnu. Proslavio se svojim revolucionarnim nemim filmom Oklopnjača Potemkin iz 1925. godine zbog čega je i pozvan u SAD.

Ulaz na festival je besplatan.

Foto: Kombank dvorana