November 5, 2021

Film DAH Teatra na konferenciji COP 26 u Glazgovu

DAH Teatar će 6. novembra 2021. na svetskoj konferenciji povodom klimatskih promena COP 26 u Glazgovu premijerno prikazati insert iz dokumentarno-umetničkog filma o projektu „Drveće pleše”, kao deo programa platforme ITAC – Climate Change koja je, između ostalih, podržala projekat DAH Teatra.

Film će svoju premijeru u Beogradu imati tokom novembra ili decembra meseca, termin će biti objavljen naknadno.

Film, u režiji Strahinje Savića, prati nastanak projekta „Drveće pleše” koji uključuje predstavu „Drveće pleše” (režija Jadranka Anđelić i Dijana Milošević) u saradnji sa Institutom za umetničku igru, premijerno izvedenu 30. oktobra u Beogradu.  Pored predstave koja se izvodi u parkovima, projekat predviđa razgovore, digitalnu platformu, vebinar, film i druge aktivnosti koje povezuju umetnost i ekologiju u cilju aktiviranja građana na zaštitu životne sredine.

Cilj projekta je da senzibilizuje publiku i podstakne građanske inicijative u zaštiti životne sredine,  kako efikasno i konstruktivno reagovati na jednu od najvećih kriza sa kojom se suočavamo danas, krizom opstanka zdrave životne sredine čiji su direktni simptomi klimatske promene i jedan od glavnih uzroka – uništavanje šuma i drveća.

Predstavnici skoro 200 zemalja, između ostalih i Srbija, sastalo se u Glazgovu, u Škotskoj, na 26. konferenciji stranaka Ujedinjenih nacija (COP 26) kako bi razmotrili stanje klimatske krize. Ideja je da se pregleda i ojača Pariski sporazum, okvir međunarodne zajednice za globalnu saradnju u oblasti klimatskih mera.

DAH Teatar koristi umetnički jezik i kreativne tehnike koji dopiru direktnije do srca i uma gledaoca nego mnogi drugi standardni načini, kao i digitalne medije koji danas imaju veliki uticaj i vidljivost, želeći da podigne svest o važnosti drveća za očuvanje zdravlja i ekosistema u našem gradu i šire; da podeli konkretne informacije vezane za situaciju; da osnaži građane da reaguju i aktivno učestvuju u promenama pogrešnih uverenja vezanih za klimatske promene i održanje zdrave životne sredine kao i da ih motiviše da preduzmu prvi korak u izgradnji kulture odgovornosti i primenljive prakse.

Foto: Promo