Srpski film „Domovine“ (Homelands) autorke Jelene Maksimović premijerno će biti prikazan na festivalu FIDMarseille u Francuskoj, gde će se nadmetati u takmičarskim selekcijama International Competition (Međunarodni takmičarski program) i First Film Competition (Takmičarski program prvih filmova).

Film je urađen u dokufikcijskom ruhu (spoju dokumentarističkog i igranog izraza). U filmu mlada žena otkriva rodno mesto svoje bake, planinsko selo napušteno tokom Grčkog građanskog rata. Suočena je sa ruševinama i zaboravom. Leto donosi njen povratak selu, kao i nagoveštaje budućih promena.

Jelena Maksimović je režirala film po scenariju koji su napisale ona i Olga Dimitrijević, a saradnici na scenariju su bili Filip Perić i Dario Pikulić. Glavnu ulogu tumači Jelena Angelovski, koja je i producentkinja filma.

Direktor fotografije Dušan Grubin, dizajner zvuka Jakov Munižaba, supervizor montaže Jan Klemsche, dizajner zvuka za trejler Vladimir Živković. Izvršni producent je Dejan Stevanović, a pridruženi producenti Ivan Salatić i Dušan Kasalica (ispred kuće Meander film iz Crne Gore) i Yorgos Tsourgiannis.

Foto: FCS promo/ film “Domovine”

Film traje 63 minuta i sniman je u selu Agios Athanasios u Grčkoj i u Zemunu.

Jelena Maksimović

Jelena Maksimović je prvenstveno poznata kao montažerka; između ostalih, montiorala je sledeće filmove: Oktobar, Dubina dva, Gora, Zid smrti i tako to, Vetar, Teret, 4 godine u 10 minuta, Ti imaš noć, Centar, Mamonga, Srećan Božić, Jivu!, Kelti….

Dobitnica je nagrade „Marko Glušac“ na Festivalu autorskog filma u Beogradu 2017. godine; ta nagrada se tradicionalno dodeljujuje najperspektivnijim mladim montažerima i montažerkama u Srbiji. Zajedno sa Dušanom Grubinom, režirala je zapaženo dugometražno dokumentarno ostvarenje Taurunum Boy.

Jelena Angelovski je glumica i producentkinja, a kao producentkinja ili izvršna producentkinja je radila na filmovima Vetar, Eho, Ti imaš noć, Sinovi smo tvoga stijenja, Taurunum Boy, From Tomorrow On, I Will.

Pomenuti festival u Marseju će se odvijati od 22. do 26. jula ove godine. U pitanju je 31. izdanje tog cenjenog festivala, koji godišnje prikaže oko 150 filmova za prosečno 25 hiljada gledalaca.

Foto: FCS promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
26
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
23
Zanimljivo
korisno korisno
20
korisno
okej okej
16
okej
divno divno
13
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
26
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.