Srpski film „Domovine“ (Homelands) autorke Jelene Maksimović premijerno će biti prikazan na festivalu FIDMarseille u Francuskoj, gde će se nadmetati u takmičarskim selekcijama International Competition (Međunarodni takmičarski program) i First Film Competition (Takmičarski program prvih filmova).

Film je urađen u dokufikcijskom ruhu (spoju dokumentarističkog i igranog izraza). U filmu mlada žena otkriva rodno mesto svoje bake, planinsko selo napušteno tokom Grčkog građanskog rata. Suočena je sa ruševinama i zaboravom. Leto donosi njen povratak selu, kao i nagoveštaje budućih promena.

Jelena Maksimović je režirala film po scenariju koji su napisale ona i Olga Dimitrijević, a saradnici na scenariju su bili Filip Perić i Dario Pikulić. Glavnu ulogu tumači Jelena Angelovski, koja je i producentkinja filma.

Direktor fotografije Dušan Grubin, dizajner zvuka Jakov Munižaba, supervizor montaže Jan Klemsche, dizajner zvuka za trejler Vladimir Živković. Izvršni producent je Dejan Stevanović, a pridruženi producenti Ivan Salatić i Dušan Kasalica (ispred kuće Meander film iz Crne Gore) i Yorgos Tsourgiannis.

Foto: FCS promo/ film “Domovine”

Film traje 63 minuta i sniman je u selu Agios Athanasios u Grčkoj i u Zemunu.

Jelena Maksimović

Jelena Maksimović je prvenstveno poznata kao montažerka; između ostalih, montiorala je sledeće filmove: Oktobar, Dubina dva, Gora, Zid smrti i tako to, Vetar, Teret, 4 godine u 10 minuta, Ti imaš noć, Centar, Mamonga, Srećan Božić, Jivu!, Kelti….

Dobitnica je nagrade „Marko Glušac“ na Festivalu autorskog filma u Beogradu 2017. godine; ta nagrada se tradicionalno dodeljujuje najperspektivnijim mladim montažerima i montažerkama u Srbiji. Zajedno sa Dušanom Grubinom, režirala je zapaženo dugometražno dokumentarno ostvarenje Taurunum Boy.

Jelena Angelovski je glumica i producentkinja, a kao producentkinja ili izvršna producentkinja je radila na filmovima Vetar, Eho, Ti imaš noć, Sinovi smo tvoga stijenja, Taurunum Boy, From Tomorrow On, I Will.

Pomenuti festival u Marseju će se odvijati od 22. do 26. jula ove godine. U pitanju je 31. izdanje tog cenjenog festivala, koji godišnje prikaže oko 150 filmova za prosečno 25 hiljada gledalaca.

Foto: FCS promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.