Film “A sad se spušta veče” dobitnik je dva festivalska odličja.

Maja Novaković i ostatak autorske i ekipe saradnika već višestruko nagrađivanog kratkog dokumentarnog filma „A sad se spušta veće“ dobili su još dva festivalska odličja. 

U pitanju su Nagrada za najbolju fotografiju na Filmskom festivalu Nevada City i Nagrada za najbolji film međunarodnog takmičenja filmskih škola Pobedili Vmeste.

Ovaj film je prethodno osvojio šest nagrada na 15 filmskih festivala.

Festival evropskog filma Palić

Sledeće prikazivanje filma zakazano je za Festival evropskog filma Palić.

Podsećamo, festival se ove godine održava od 12. do 18. septembra na nekoliko lokacija na Paliću i u Subotici.

“A sad se spušta veče” biće deo selekcije “Eco Dox”, posvećene temama izazova očuvanja životne sredine.

Priča o dve bake

Ovo ostvarenje prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake “pričaju”, osluškuju ga i poštuju.

Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Foto: FCS promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.