U susret Svetskom danu muzike koji se obeležava 21. juna, filmski program online bioskopa MOJ OFF biće u znaku poznatih tonova, dopunjen filmskim ostvarenjima o muzici i životima muzičara koji su zadužili svetsku umetničku scenu.

Tako će publika na Svetski dan muzike moći besplatno da gleda film “The Beatles: Eight Days a Week – Godine Bitlmanije”. U pitanju je dokumentarno ostvarenje reditelja Rona Hauarda (Ron Howard) o fantastičnoj četvorci čije su pesme poput “Help”, “Twist and Shout”, “Yesterday”, “Let it be” i druge i danas prepoznatljive mnogim generacijama.

Foto via MCF

Dvostruki dobitnik nagrade Oskar, Ron Hauard (“Blistavi um”), snimio je dokumentarni film o čuvenim Bitlsima, dajući istraživački i avanturistički prikaz sa osvrtom na ono kroz šta su članovi benda prolazili od 1963. do 1966. godine, tokom svojih turneja.

Od mnogih snimljenih filmova posvećenih čuvenom bendu, film “The Beatles: Eight Days a Week – Godine Bitlmanije” izdvaja, kako kaže reditelj, način posmatranja stvari, fokus na putovanjima, turnejama, što ga čini nekom vrstom avanturističke priče.

“Oni, sa kojima je bilo vredno identifikovati se, bili su zabavni i kreativni ljudi.”

reditelj Ron Hauard

Pol Makartni ističe da su on i drugi član izvorne četvorke Ringo Star veoma cenili što je holivudski reditelj preouzeo palicu kada je reč o filmu o njima:
„Znali smo da smo u dobrim rukama, da je reč o nekoom ko će istražiti i napraviti nešto drugačije od tog masivnog materijala”.

Drugo dokumentarno ostvarenje Rona Hauarda “Pavaroti” takođe je deo platforme online bioskopa MOJ OFF, kao i film o ženi bas gitaristkinji Suzan Kej Kvatro – “Suzi Kju”. Njoj su izvor muzičke inspiracije bili upravo Bitlsi, a pomogla je i da se redefiniše ulogu žene u rokenrolu kada se 1973. godine pojavila na muzičkoj sceni.

Foto via MCF

Na repertoaru će biti i film “Zvučni talasi” o skrivenoj snazi zvuka u kinematografiji, koji nas upoznaje sa neverovatnim znalcima koji stoje iza kamera. Oni koji stvaraju muziku za film. Intervjuisani su reditelji poput Džordža Lukasa, Ang Lija, Sofije Кopole koji su nizali uspehe radeći sa pionirima zvučnog dizajna – Valterom Murcom, Benom Burtom i Garijem Ridstromom – i mnogim drugim koji su ih sledili.

Foto via MCF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.