Na ovogodišnjem jubilarnom 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu svetsku premijeru doživeće i domaći film “Otac” reditelja Srdana Golubovića doživeće svoju svetsku premijeru, u okviru programa Panorama.  Festival traje od 20. februara do 1. marta.

Ostvarenje “Otac” sa Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi je jedini srpski film koji će biti prikazan na ovogodišnjem Berlinalu. Svečana premijera filma zakazana je za prvi vikend festivala, u najprestižnijem terminu, u okviru programa Panorama.

“Otac” je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku. On kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

Reditelj Srdan Golubović, čija su predhodna dva ostvarenja “Klopka” (2007) “Krugovi” (2013) takođe imali svoje projekcije na Berlinalu, od kojih je poslednji ovenčan nagradom Ekumenskog žirija, o prikazivanju filma “Otac” kaže:

Jako mi je drago, velika mi je čast što je moj film “Otac” u programu ovogodišnjeg Berlinala, to je moj treći film u Berlinu, što me posebno čini srećnim. To daje neku nadu da ovo što radimo ima nekog smisla. Posebno se zahvaljujem mojim saradnicima, neki od njih su sa mnom još od prvog filma.

Foto: Maja Medić

Osim glumca Gorana Bogdana koji tumači glavni lik oca Nikole, ostale uloge poverene su i: Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Vahidu Džankoviću, Jovi Maksiću, Nikoli Rakočeviću, Milanu Mariću i Ljubomiru Bandoviću. Prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 dece našli su se i Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Scenario za film potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić,  a film je snimljen u koprodukciji šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i BIH.

Foto: Maja Medić

Film su pored Filmskog centra Srbije podržali nemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, hrvatski fond, slovenački fond, fond BIH, Arte France i ZDF Arte kao i Eurimages fond za koprodukcije.

Producent filma je Jelena Mitrović (Filmska kuća Baš Čelik, Srbija), u koprodukciji sa Propeler Film (Hrvatska), Vertigo (Slovenija), ASAP Films (Francuska), Neue Mediopolis (Nemačka), SCCA/Pro.Ba (Bosna).

Foto: Maja Medić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.