July 9, 2020

Film “Šavovi” nagrađen u Sofiji

Film „Šavovi“ dobio je specijalno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

U okviru letnjeg izdanja festivala prikazano je (na otvorenom i onlajn) 111 filmova iz 48 zemalja. Na cerememoniji dodele nagrada, održanoj 6. jula, saopšteno je koji su filmovi izdvojeni.

Gran-pri je dobio bugarsko-katarski film „Sestra“, dok je najgrada za najbolji balkanski film pripala tursko-nemačko-holandsko-grčkoj koprodukciji „Tri sestre“.

Foto: Youtube/Printscreen/MCF

U ovoj drugoj, balkanskoj selekciji „Šavovi“ dobili su pomenuto specijalno priznanje.

Jedan od najnagrađivanijih filmova

Od svoje premijere na Berlinskom filmskom festivalu, „Šavovi“ su imali veoma uspešan festivalski život postavši jedan od najnagrađivanijih srpskih filmova u XXI veku. Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Na Berlinskom filmskom festivalu je prikazan u zvaničnom programu „Panorama“ i osvojio dve nagrade – Nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i Drugu nagradu publike.

Na FEST-u je nagrađena Snežana Bogdanović za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija FIPRESCI i nagradu Nebojša Đukelić. Film je potom nastavio zapažen i uspešan festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu, a bio je i deo redovnog biosdkopskog repertoara u našoj zemlji.

Foto: FCS promo/ film “Šavovi”

Na 19. Međunarodnom filmskom festvalu Las Palmas de Gran Canaria održanom na Kanarskim ostrvima, film „Šavovi“ reditelja Miroslava Terzića u produkciji Uliksa Fehmiu i Milene Trobozić Garfild (West End Productions) nagrađen je sa četiri značajne nagrade (glavna ženska uloga,
scenario, nagrada za najbolji film po oceni publike, specijalna diploma udruženja CIMA – Žene na filmu i audiovizuelnim medijima).

Na 41. Festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu film je osvojio „Zlatnu Antigonu“ u takmičarskom programu dugometražnog igranog filma. Scenaristkinja Elma Tataragić je za ovaj film nagrađena na Festivalu evropskog filma u Lećeu („Zlatna maslina“ za najbolji scenario) i na Međunarodnom filmskom festivalu u Pekingu (kategorija „Najbolji novi scenarista“). U februaru 2020. godine film je nagrađen i na Festivalu novog balkanskog filma u Stokholmu – kao najbolji film i u kategoriji najboljeg glumačkog ostvarenja (Snežana Bogdanović i Jovana Stojiljković).

Pročitajte još i: Ko su “Šavovi”

„Šavovi“, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane na usvajanje.

Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina.

Pročitajte još i: Od krojačice Dinke do filma “Šavovi”

Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Foto: FCS promo