Komičara Bastera Kitona, jednog od simbola ere nemog filma koji se i u savremenom svetu voli i razume, publika će od subote moći da gleda na platformi MOJ OFF u šest ostvarenja i jednom kratkom filmu.

Kolekcija restauriranih filmova jednog od najpoznatijeg komičara prošlog veka nedavno je prikazana u okviru poslednje nedelje 26. Festivala autorskog filma (FAF), dok će se od subote, 16. januara vredna kolekcija naći na adresi mojoff.net.

Online “karte” za pet predstojećih naslova – “Baster kao sportista” (College), “Parobrod Bili Mlađi” (Steamboat Bill JR.), “Tri epohe” (Three Ages), “Glupan” (The Saphead), “General” (The General) mogu se “nabaviti” na platformi bioskopa.

Ukraden nakit

Dvadesetominutni kratki film Ukraden nakit iz 1931, u kojem se legenda nemog filma Baster Kiton pojavljuje zajedno sa čuvenim komičarskim duom Stanlijem i Olijom, naći će se besplatno na ovoj platformi.

Foto: MCF

Ukradeni nakit okupio je te 1931. istaknuta glumačka imena kao malo koji igrani film do tada.

Policijski detektivi iz Los Anđelesa istražuju krađu nakita glumice Norme Širer, koji je nestao na godišnjem balu. Tome predstoji intervjuisanje desetine holivudskih zvezda.

Baster Kiton

Inovator kako ispred kamere tako i iza nje, tokom dvadesetih i triesetih godina prošlog veka Baster Kiton napisao je, režirao i producirao mnoge svoje filmove. 

Rođen 1895. Basteru je još kao detetu bilo namenjeno da postane deo pozorišne umetnosti, jer kao sin čiji su roditelj samostalno vodili pozorište sa vodvilj komadima, od malih nogu je bio okrenut komediji i igri. 

Legenda kaže da mu je nadimak “Baster” dao porodični prijatelj, iluzionista svetskog glasa Hari Hudini, a njegovi filmovi svakao će ostati poznati po vratolomijama i akcionim scenama. 

Foto: MCF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.