January 28, 2022

Filmu „Mrak“ nagrada publike na festivalu u Trstu

U toku je 33. Filmski festival u Trstu, u čijoj žiži su i dalje kinematografije država na tlu Centralne i Istočne Evrope, a sada su poznati i dobitnici većine festivalskih odličja. Nagradu publike osvojio je srpski dugometražni igrani film „Mrak“ scenariste i reditelja Dušana Milića.

„Mraku“, čiji je nastanak podržao i Filmski centar Srbije, to je bilo prvo festivalsko učešće.

U programu dugometražnih filmova specijalnim priznanjima nagrađena su dva srpska filma, takođe nastala uz podršku FCS-a; u pitanju su filmovi „Kelti“ Milice Tomović i „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića.

A ovih je dana obelodanjeno da je takođe u Trstu rediteljka Milica Tomović ovenčana je nagradom CEI Award upravo za film „Kelti“. Ovu nagradu daje Asocijacija Alpe Adria rediteljima iz zemalja CEI (Centralno-evropske inicijative), a prethodni dobitnici ovog odličja iz naše zemlje bili su reditelji Dragan Nikolić, Želimir Žilnik i Srdan Golubović.

Radnja psihološkog trilera „Mrak“ se dešava u vreme Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine. Film obrađuje temu života u stalnom strahu srpske devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve…

Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Janis Halkijadakis i kompozitor Kristijan Ejdnes Andersen (čest saradnik Larsa fon Trira i Nikolasa Vindinga Refna)…  U „Mraku“ glume Danica Ćurčić, Slavko Štimac, Miona Ilov, kao i Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović…

Strahinja Banović je moderna adaptacija čuvene narodne epske pesme smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzima srpsko ime Strahinja. Strahinja sa svojom ženom Ababuo živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život…

Režiju filma potpisuje Stefan Arsenijević, koji je na scenario radio sa Bojanom Vuletićem i Nikolasom Dukrajem. Pored nagrađene direktorke fotografije Jelene Stanković, na filmu su radili montažerka Vanja Kovačević, scenografkinja Zorana Petrov, kompozitor Martinas Bialobžeskis, kostimografkinja Karin Rando de Felis… U filmu, pored u Karlovim Varima nagrađenog francuskog glumca Ibrahima Kome, glume austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. U filmu epizodne role tumače srpski glumici Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić i Jelena Mihajlović.

Kako je ranije najavljivano i Mrak i Strahinja Banović po prvi prikazan pred srpskom publikom biće prikazani u okviru predstojećeg 50. FEST-a (koji se održava od od 25. februara do 6. marta 2022. godine pod sloganom „Novi hrabri svet“).

Članica žirija u festivalskom segmentu dugometražnih filmova je filmska kritičarka iz Srbije, Dubravka Lakić.

Foto: Kiril Prodanov