Filmovi koji su snimljeni ovog proleća tokom karantina, kao i nagrađivana ostvarenja koja na originalan način spajaju igru, ples i pokretne slike, biće dostupna za besplatno gledanje u okviru onlajn ciklusa koji Institut Servantes organizuje od 26. do 31. oktobra.

Festival i platforma Fiver podržavaju koreografsko-audiovizuelno stvaralaštvo podstičući profesionalizaciju žanra videoplesa od 2012. godine.

Već drugu godinu zaredom, projekat Fiver-Servantes donosi izbor radova španskih i latinomeričkih stvaralaca.

Prestižni španski filmski reditelji svih generacija autori su ove smotre, idealne za uvid u to šta je videoples: način da se jezik pokreta poveže sa srodnim oblastima u kojima autor prednost daje plesnom izrazu koji oživljava na platnu.

Ovom prilikom, kroz besplatan onlajn ciklus Instituta Servantes, publika širom sveta moći će da pogleda najrazličitija ostvarenja, među kojima je i film nominovan za nagradu Goja u kategoriji najboljeg kratkometražnog igranog filma, ostvarenje inspirisano pričom „Služavke“ Augusta Monterosa, filmske priče nastale tokom karantinskog proleća u Madridu ili Kordobi, kao i one koje se bave borbom protiv korone u gradskim zajednicama, ali i unutar izolovana četiri zida.

Selekciju programa koji će biti dostupan na Vimeo kanalu Instituta Servantes, sastavio je Samuel Retortiljo, a ovogodišnje izdanje čine dva programa.

Prvi ciklus Zatvorena tela sačinjen je od radova koje su različiti umetnici snimili u toku karantina, a koje festival želi da analizira i vrednuje kao kreativne odgovore na ovaj period naših života.

Tako će od 26. oktobra biti dostupni filmovi „Terasa poštenja“ Asun Noales, „Solilokvijum“ Antonija Rusa, „Granica sveta. Vešt zadatak ismevanja otmice pokreta“ Elijasa Agirea, „Padati, padati, padati“ Ričarda Maskerina, „Joj, ljubavi, šta ću ja sa ovolikom mobilnošću“ Hesusa Rubija, „Sekunda svakog dana“ Aleksa Paćona, „Podzemlje“ Pabla Venera i „Izvor“ Gvida Sarlija.

Drugi, koji će biti dostupan 27. oktobra od 18 časova, nazvan je Finalisti iberoameričke scene, a čine ga filmovi nagrađeni u okviru dva poslednja izdanja festivala Fiver.

Ovaj ciklus obuhvata filmove „Volim služavke jer su nestvarne” Sofije Kastro (Argentina), „Vavilonski krugovi“ Ferana Romeua, projekat „Telo uz telo 2.0“ čiji su koordinatori Esteban Krući i Đordi Kortes, kao i „Vino ili grožđe“ koordinatora projekta Aleksa Paćona i „Plesačica“ Rubina Štajna.

U Srbiji, ova selekcija biće deo zvaničnog programa ovogodišnjeg festivala savremenog plesa i performansa Kondenz. Ostvarenja iz oba ciklusa biće dostupna za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes do 31. oktobra u 18 časova.

Foto: Institut Servantes


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.