Proglašeni su dobitnici nagrade Ohrabenje i Nagrade publike 24. Festivala koreografskih minijatura (FKM).

Kao i prošle godine, nagradu Ohrabrenje dele dve koreografkinje, Marija Obradović za minijaturu Ever since my house burned down I see the moon more clearly i Aleksandra Arizanović za koreografiju O ljubavi koja je takođe ponela i Nagradu publike osvojivši najviše lajkova na društvenim mrežama FKM-a.

Marija Obradović

Marija Obradović je odrasla u Beogradu a plesno iskustvo je započela kroz rad sa plesnom trupom Perpetuum. Od 2015. godine živi i radi u Njujorku gde nastavlja rad kao freelancer i učestvuje na raznim plesnim projektima i radionicama, kao igrač ali i kao predavač. Marija postaje član Vim Vigor Dance kompanije koreografkinje Shannon Gillen, 2018. godine.

Aleksandra Arizanović

Aleksandra Arizanović je rođena u Kraljevu a osnovne i master studije glume završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde počinje da se bavi i plesom. Igra u pozorištima u Kraljevu, Subotici, Novom Sadu i Nišu. Kako sama ističe, namera joj je da stvara umetnost koja čini da čovek želi da živi.

O nagradi Ohrabrenje odlučivalo je Umetničko veće Udruženja baletskih umetnika Srbije, u sastavu Jelena Kajgo (pedagog savremene igre i dramaturg), Anđelija Todorović (koreograf), Snežana Vesković Zablaćanski (solista baleta Pozorišta na Terazijama u penziji), Sanja Ninković (solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf) i Jovan Veselinović (prvak baleta Narodnog pozorišta u Beogradu).

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) je ove godine realizovalo takmičarski program 24. Festivala koreografskih minijatura (FKM) i predstavilo radove domaćih koreografa putem društvenih mreža.

Uprkos globalnoj epidemiološkoj situaciji, UBUS je bez odustajanja od kontinuteta i misije, uspeo da prilagodi format festivala nastalim okolnostima, te je krajem decembra 2020. godine publika imala priliku da na Jutjub kanalu Festivala koreografskih minijatura premijerno pogleda takmičarski program, kao i početkom januara u repriznim terminima.

Foto: FKM


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
0
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
0
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
0
Zanimljivo
korisno korisno
0
korisno
okej okej
0
okej
divno divno
0
divno
Predivno Predivno
0
Predivno
Super Super
0
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.