Proglašeni su dobitnici nagrade Ohrabenje i Nagrade publike 24. Festivala koreografskih minijatura (FKM).

Kao i prošle godine, nagradu Ohrabrenje dele dve koreografkinje, Marija Obradović za minijaturu Ever since my house burned down I see the moon more clearly i Aleksandra Arizanović za koreografiju O ljubavi koja je takođe ponela i Nagradu publike osvojivši najviše lajkova na društvenim mrežama FKM-a.

Marija Obradović

Marija Obradović je odrasla u Beogradu a plesno iskustvo je započela kroz rad sa plesnom trupom Perpetuum. Od 2015. godine živi i radi u Njujorku gde nastavlja rad kao freelancer i učestvuje na raznim plesnim projektima i radionicama, kao igrač ali i kao predavač. Marija postaje član Vim Vigor Dance kompanije koreografkinje Shannon Gillen, 2018. godine.

Aleksandra Arizanović

Aleksandra Arizanović je rođena u Kraljevu a osnovne i master studije glume završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde počinje da se bavi i plesom. Igra u pozorištima u Kraljevu, Subotici, Novom Sadu i Nišu. Kako sama ističe, namera joj je da stvara umetnost koja čini da čovek želi da živi.

O nagradi Ohrabrenje odlučivalo je Umetničko veće Udruženja baletskih umetnika Srbije, u sastavu Jelena Kajgo (pedagog savremene igre i dramaturg), Anđelija Todorović (koreograf), Snežana Vesković Zablaćanski (solista baleta Pozorišta na Terazijama u penziji), Sanja Ninković (solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf) i Jovan Veselinović (prvak baleta Narodnog pozorišta u Beogradu).

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) je ove godine realizovalo takmičarski program 24. Festivala koreografskih minijatura (FKM) i predstavilo radove domaćih koreografa putem društvenih mreža.

Uprkos globalnoj epidemiološkoj situaciji, UBUS je bez odustajanja od kontinuteta i misije, uspeo da prilagodi format festivala nastalim okolnostima, te je krajem decembra 2020. godine publika imala priliku da na Jutjub kanalu Festivala koreografskih minijatura premijerno pogleda takmičarski program, kao i početkom januara u repriznim terminima.

Foto: FKM


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
33
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
23
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
20
Zanimljivo
korisno korisno
16
korisno
okej okej
13
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
23
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.