U ponedeljak, 21. juna u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, obeležen je 70. rođendan Francuskog instituta u Srbiji.

Centralni deo proslave rođendana obeležili su nastupi umetnika: DJ Gringo predstavio je savremenu francusku muziku, umetnice TKV i Kaldea su uživo stvarale svoju uličnu umetnost, grafički kolektiv Matrijaršija je štampao majice sa specijalnim dizajnom povodom 70 godina instituta, dok su članovi grupe Balkan Fury i Stanice – Servisa za savremeni ples izvodili savremeni i hip hop ples.

Street art umetnica Kaldea iz Francuske je u Srbiji drugi put, nakon što je 2018. nastupila na manifestaciji „All Girls Street Art Jam” u Beogradu.

„Počela sam da saznajem o srpskoj umetničkoj sceni kada sam upoznala TKV. Prvi put smo se srele 2017. u Hrvatskoj, kada mi je ona pričala o svom radu i sceni ulične umetnosti ovde, ali i na čitavom Balkanu. Ovde se osećam odlično – nisam očekivala da će ovaj događaj biti ovoliko zabavan, sa žurkom i ljudima unaokolo koji su nas posmatrali, snimali, i učestvovali u programu. Raspoloženje je bilo sjajno i presrećna sam”, rekla je Kaldea.

Foto: Anđela Petrovski

Završetak i zatvaranje manifestacije obeležio je nastup plesne grupe Sine Qua Non Art u izlozima Francuskog instituta u Srbiji. Koreograf Žonatan Pranlas-Deskur (Jonathan Pranlas-Descours) je o gostovanju ove grupe u Beogradu rekao:

„Ovde smo u okviru programa Teatroskop koji organizuje Francuski institut u Srbiji. Već tri nedelje radimo sa studentima, a 29. juna nastupićemo u Bitef Teatru u okviru BELEF-a. Pošto smo već ovde, Katrin Fodri, ataše za kulturu instituta, došla je na ideju da deo svog rada prikažemo i podelimo sa prijateljima Francuskog instituta i svim Beograđanima.  Prikazali smo deo koreografije na kojoj radimo, ali smo je preoblikovali tako da bude u skladu sa ovim događajem. Veoma smo srećni što vidimo da Francuski institut može još napredovati i širiti vidike uz ovakve sjajne inicijative. To je odlična vest.”

Foto: Anđela Petrovski


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.