November 24, 2021

Francusko-srpski filmski susreti od 1. do 3. decembra

U okviru Festivala autorskog filma, od 1. do 3. decembra u Kombank dvorani održaće se šesti Francusko-srpski filmski susreti.

Susreti će krunisati uspešnu filmsku saradnju Francuske i Srbije kroz niz aktivnosti posvećenih Sedmoj umetnosti. Uprkos otežanim okolnostima, usled sanitarne krize, Francuski institut i partneri i ove godine će posvećeno raditi na produbljivanju francusko-srpske filmske saradnje, kroz teme namenjene studentima i mladim stručnjacima, razmenu dobrih praksi i aktivnosti čiji je cilj jačanje filmskih kapaciteta ove dve zemlje.

Beograd će ugostiti francuske filmske stručnjake koji će razmeniti iskustva sa svojim srpskim kolegama o održivim praksama tokom snimanja, dok će predstavnici Mladih ambasadora, Mreže kinoprikazivača Srbije, bioskopa LUX i Udruženja za promociju nezavisnog filma ACID održati radionicu na temu razvoja mlade publike.

Poznati francuski inženjer zvuka Bruno Tarijer srpskoj publici će govoriti o svojoj saradnji za eminentnim rediteljima (Beson, Farhadi, Kusturica, Golubović i drugi) dok će Žan-Noel Kristijani, direktor Ateljea Varan, podeliti svoje viđenje dokumentarnog filma. Francusko-srpski susreti takođe će biti prilika da se srpskim filmskim stručnjacima predstave škola i centar savremene umetnosti Le Fresnoy, kao i fondovi Aide aux cinémas du monde La Fabrique Cinéma, te rezultati radionice posvećene francusko-srpskim koprodukcijama, nedavno održane u Parizu.

Svi paneli će, osim u Kombank dvorani, moći da se prate i putem Zoom linkova.

Pored toga, u okviru Festivala autorskog filma koji traje od od 26. novembra do 3. decembra  biće prikazano 27 francuskih filmova, među kojima su „Leto na Korzici“, režisera Paskala Tanjatija i „Soy Libre“, režiserke Lor Portje, po izboru ACID-a. Osim u Beogradu, „Soy Libre” će biti na programu i u Novom Sadu (29.11.) i Gornjem Milanovcu (30.11.), dok će „Leto na Korzici” biti prikazan u  Nišu (29.11.).

Kompletan program Francusko-srpskih filmskih susreta dostupan je na ovom linku.

Foto: Promo