Snimanje video serijala “Gde stanuje nauka” izvuklo je ekipu Evropske noći istraživača iz uobičajenog laboratorijskog ili pak terenskog okruženja i prebacilo je, na celu jednu noć, u robnu kuću IKEA!

Evropska noć istraživača, koja će ove godine u skladu sa trenutnom situacijom biti održana onlajn, zakazana je za 27. i 28. novembar, a uzbudljiv naučni sadržaj biće potpuno besplatno dostupan na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

U susret najvećoj naučnoj zabavi u Evropi, ekipa Centra za promociju nauke provela je protekle sedmice celu jednu noć na posve neobičnoj lokaciji – u robnoj kući IKEA!

Upravo je tu, pod budnim okom mladih naučnika i autorske ekipe, snimljen video serijal „Gde stanuje nauka”, koji će uvesti radoznalce u ono što ih čeka u Evropskoj noći istraživača.

Od ponedeljka, 23. novembra do četvrtka, 26. novembra, publiku svakog dana očekuje po jedna epizoda serijala „Gde stanuje nauka“, koja će biti premijerno prikazana tačno u podne.

Glavni junak ovog serijala je Andrej, tinejdžer zaljubljen u nauku, kog roditelji ostavljaju kod kuće uz niz izazova i tragova skrivenih svuda po stanu. Nakon što ga mlađi brat ostavi na cedilu, Andrej se daje u potragu za tragovima, od spavaće i dnevne sobe, preko kupatila, pa do kuhinje. Kroz to istraživanje on počinje da otkriva različite fizičke i hemijske procese koji se odigravaju oko njega, ali i da shvata da ipak nije sasvim sam, već da razna vidljiva i okom nevidljiva bića žive sa njim.

Svaka od epizoda serijala imaće različiti fokus, pa će se tako naučna avantura ovog tinejdžera baviti živim organizmima oko nas, različitim materijalima i njihovim osobinama, ali i složenim društvenim procesima.

Na kraju svake epizode gledaoci mogu da učestvuju u kratkom kvizu vezanom za tu epizodu, a kao nagradu mogu da preuzmu deo elektronske slikovnice sa sadržajima koje su upoznali tokom te epizode.

Kako rade naučnici u laboratoriji

Za razliku od ove originalne naučne avanture kroz jedan svakodnevni dom, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja, provešće svoju publiku kroz laboratorijske odaje, kako bi svima približio uzbudljivi rad naučnika u laboratoriji.

Svi oni koji od 22. do 26. novembra prođu kroz „otvorena vrata” IBISS-ove onlajn laboratorije moći će da saznaju gde se to u našoj ishrani najčešće kriju šećeri, koliko ih ima i u onim „zdravim“ namirnicama i kako možemo da ih iskoristimo na pravi način.

Nešto drugačija virtuelna laboratorija, ona koji vodi kroz podvodni svet naših reka i jezera, privući će sigurno brojnu publiku koja je ovu godinu iskoristila za upoznavanje prirodnih lepota Srbije. Biće to prilika i za neke važne lekcije o zaštiti životne sredine kroz priče koje vode ljubitelje nauke na putovanje od plastične boce do šarenih čestica mikroplastike u stomaku jedne školjke, od plastičnih cevčica u reci do čitavih reka u cevima.

Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji

Svoju uzbudljivu onlajn završnicu u Evropskoj noći istraživača doživeće i projekat Francuskog instituta „Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji“, koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji. Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije

Onlajn vremeplov

Ekipa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu za 26. novembar zakazala je otvaranje svojevrsnog onlajn vremeplova, koji će publiku odvesti u doba Antike. Kroz razgovor o Medijani biće predstavljeno carsko imanje podignuto počekom IV veka, a poseban akcenat biće na pričama vezanim za načine odevanja, higijenu i ulepšavanje u tom periodu. Neće izostati ni pravljenje mačeva, izrada tradicionalnih rimskih sandala i još mnogo toga!

Nedelja istraživača

Mreža Naučnih klubova i ove godine će organizovati svojevrsnu Nedelju istraživača, pa će tako onlajn program, uz aktivnosti u samim klubovima za ograničeni broj posetilaca, ukoliko dozvoli epidemiološka situacija, biti pokrenut već 23. novembra.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.