U petak, 24. septembra u 20 časova održaće se tribina „Greh i gnev nečiste krvi” u tribinskoj sali Doma omladine Beograda.

Učestvuju: reditelj Milutin Petrović i članovi ekipe filma
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Dugoočekivani film „Nečista krv – Greh predaka” imao je svetsku premijeru 22. jula 2021. godine na Letnjoj pozornici Festivala evropskog filma Palić, nakon čega je proživeo uspešno i negradama bogato fesitvalsko leto u Srbiji – što je sve krunisamno početkom bioskopske krajem avgusta.

Prvu verziju scenarija za „Nečistu krv – Greh predaka“ napisao je pre više od četiri decenije cenjeni srpski sineasta Vojislav Voja Nanović (1922–1983). Nanović je pripovetke, drame i romane čuvenog srpskog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od četrdeset godina. Pored nezaobilaznog Stankovićevog romana „Nečista krv“, građa za scenario serije obuhvata drame „Tašana“, „Koštana“ i „Jovča“, zbirku pripovedaka „Božji ljudi“…

Scenaristkinja Milena Marković („Sutra ujutru“, „Beli, beli svet“) je Nanovićev tekst adaptirala u scenario za film „Nečista krv: Greh predaka“ koji je, u režiji Milutina Petrovića („Zemlja istine, ljubavi i slobode“, „Agi i Ema“, „Petlja“), premijerno prikazan pred publikom na Paliću. Nanovićev scenario je jedno vreme bio izgubljen, ali je upravo reditelj Milutin Petrović uspeo da pronađe „poslednji primerak iz osamdesetih“ i tako ga spase od zaborava i nestanka.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.