Trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE ove godine se održava u Leskovcu od 25. do 29. septembra.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja biće uručena nagrada “Živojin Žika Pavlović” našem proslavljenom reditelju Goranu Paskaljeviću za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma, svoj prvi igrani film “Čuvar plaže u zimskom periodu” snimio je 1976. godine.

Od tada je snimio preko 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta.

Reditelj je kultnih ostvarenja “Poseban tretman”, “Varljivo leto ‘68”, “Bure baruta” i mnogih drugih. Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film “Uprkos magli” s kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

“Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime”, rekao je Goran Paskaljević povodom nagrade.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona.

LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu Srbije. Koncept je zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u regionu. 


Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Projekcije će se održavati i uživo i onlajn.

Foto: Wikimedia


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
26
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
23
Zanimljivo
korisno korisno
20
korisno
okej okej
16
okej
divno divno
13
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
26
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.