September 17, 2017

Gospodar muva – Šta je pošlo po zlu?

Foto: Youtube/Printscreen
Avionska nesreća, pusto ostrvo i dečaci koji su preživeli. Sada moraju da se snađu kako bi opstali.

 

Svet, taj razumljiv i svet zakona, počeo je da klizi.

Ovo je premisa romana Vilijema Goldinga – Gospodar muva“ (Lord of the Flies). Objavljen 1954, roman je prvobitno ekranizovan 1963. godine. Nakon filipinske verzije iz 1975. godine, nova britanska adaptacija doživljava svoju premijeru 1990. godine. 

Šta smo mi? Ljudi? Ili životinje? Ili divljaci?

 
Ralf, Pigi, Džek, Sajmon, Sem, Erik, Rodžer. Dečaci koji su prepušteni sami sebi. Iako u prvi mah izgleda da će se držati zajedno, vrlo brzo postaje jasno da to neće biti tako. U ovoj priči može pobediti jedino zdrav razum. Ali šta se dešava kada divljina počne da menja ove dečake. Da li će Ralf, koji želi da pronađe način da svi budu spašeni, uspeti? Ili će divljina koja divlja iz Džeka pobediti zdrav razum?
 

Uradili smo sve što rade odrasli. Šta je pošlo po zlu?


Postavlja se pitanje, da li je moguće da se neko ko je civilizovan, toliko brzo promeni? Da li je to zaista njegovo pravo lice? Priča u kojoj čovek čoveku postaje vuk, jasno je prikazano kako neko ko je daleko od kuće i slobodan, u jednoj ovakvoj situaciji razmišlja i koje odluke donosi. Borba između civilizacije, vrednosti, dobra i žeđi za moći, haosa, impulsa, zla.

 
A Gospodar muva? Veruje se da je u pitanju đavo. Ipak je cela priča jedna alegorija.


Možda postoji zver….a možda smo to samo mi.

 

Piše: Miljana Miletić