May 30, 2019

“Granica” na velikom platnu od 30. maja

Iz filma "Granica" / Foto: MCF

Poslednji dani maja rezervisani su za film koji se svojom estetikom i pričom izjednačava sa bajkom. Film “Granica” reditelja Alija Abasija, domaća publika ponovo ima priliku da pogleda na velikom platnu i to od danas, 30. maja.

Ovaj žanrovski film govori oslužbenici na carini, Tini, koja ima neverovatan osećaj da prepozna krijumčarenje. Ali, kada jednoga dana sa trajekta siđe čovek sumnjivog izgleda za kog ne uspeva da dozna šta krije, ona postaje opsednuta njime i njegovom uznemirujućom aurom. Tina započinje istragu koja će otkriti mnogo više nego što je očekivala: uskoro će morati da se suoči sa zastrašujućim istinama o sebi i čovečanstvu.

Film „Granica” reditelja Alija Abasija je nešto između mita o poreklu superheroja, policijskoj proceduri i romantici dva tela koja nas na prvi pogleda zastrašuju. Film o prestupu i tabuima, prelasku granica i nepoštovanju pravila. O socijalnim različitostima.

Film je baziran na kratkoj priči švedskog pisca horor priča John Ajvide Lindqvist (“Pusti pravog da uđe“) koji je na filmu „Granica”sarađivao sa Abasijem, rediteljem iranskog porekla koji je studirao, a kasnije i nastavio da živi i radi u Danskoj.

Ulogu Tine, žene koja sebe naziva “ružnim čudnim čovekom s hromozomskim poremećajem” odigrala je švedska glumica Eva Melander. Lik Tine ima nešto, što se samo može nazvati super moćima – sposobnost da namiriše šverc. I ona je uvek u pravu.

Film „Granica” je nominovan za nagradu Oskar, a reditelj Ali Abasi osvojio nagrađen je na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Kanu.

Foto: MCF