Stručna vođenja istoričara mode Stefana Žarića kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, kao i posebne radionice namenjene deci, održavaju se i predstojećeg vikenda u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Tema petog stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda (16. i 17. januar) u 12 sati je – “Haute Costume: Žan-Pol Gotje kao filmski kostimograf”.

Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs. Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

“Film ga je uvek navodio na sanjarenje, i upravo to ga je lansiralo u svet mode, izjavio je autor izložbe Tijeri-Maksim Lorijo za Vog, osvrćući se na Gotjeove angažmane kao filmskog kostimografa. Prvi angažman na planu filmskog kostima Gotje je realizovao 1989. godine za film Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik Pitera Grinaveja, oblačeći Helen Miren u sopstvene interpretacije viktorijanskih krinolina. Potom su usledile saradnje sa Pedrom Almodovarom, i svakako ona najpoznatija, sa Likom Besonom na kultnom filmu Peti element iz 1997. godine. Minimalistički autfit od belih zavoja kontrastiran crvenoj kosi Mile Jovović danas je opšte mesto filmske kostimografije, ali i izvanredan primer brisanja granica između jezika mode i jezika filma. Kroz tumačenje odabranih eksponata koji pariraju estetici Gotjeovih filmskih kostima, vođenje će ukazati na vezu mode sa drugim granama umetnosti – filmom u ovom slučaju – dok će se u dijalogu sa publikom pokušati odgovoriti na pitanje: Kada moda postaje filmski kostim, a kada filmski kostim postaje moda?“, ukratko o temi kaže istoričar mode Stefan Žarić.

Radionice za decu

Najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog.

Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere (obavezno korišćenje zaštitnih maski, dezinfikovanje ruku i obavezno držanje rastojanja od 2 metra, u grupama od najviše desetoro), imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žana Pola Gotjea.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13:00 – 14:30  i 15:00 – 16:30 u prostoru MSUB, a materijal koji je potreban za rad je obezbeđen.

Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a: [email protected] . U prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.

Foto: Bojana Janjić / MSUB


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.