Nažalost, predstava HEROJ NACIJE, Niškog pozorišta, autoraIvana M. Lalića u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, se otkazuje zbog bolesti glumca.

Svi koji su kupili karte on-line novac će im biti vraćen automatski. Ostali mogu podići novac na blagajna u Pozorištu u Zemunu i u Muzeju Zepter od 29. januara do 7. februara.

Na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum 30. januara gostuje Narodno pozorište iz Niša sa savremenom dramom Ivana M. Lalića Heroj nacije.

Heroj nacije se bavi degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca. Tekst sa jedne strane pokušava ako ne da pronikne, onda da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu. S druge strane, iako se bavi propitivanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu realniji od realnosti, daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove realnosti koja uvlači i ogoljava publiku u znatiželji za ukidanjem granice javnog i privatnog.

“Vremenom, Heroj nacije, pozorišni komad koji je pisan početkom ovog veka, postaje sve aktuelniji. U ,,niškom slučaju” stvari su dovedene do ekstrema. Dramska matrica komada koji se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe, koji je, pripremajući naslovnu ulogu Budimira Životića, preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš”, ističe pisac komada. Zato je ova predstava posvećena glumcu Dragoslavu Saviću Safi.

Predstavu je režirao Spasoje Ž. Milovanović, scenografkinja i kostimografkinja je Milica Bajić Đurov, a kompozitorka Katarina Šandor.

Glume: Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milivojević, Jovana Golubović i Dragiša Veljković.

Foto:


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.