December 13, 2021

Hikling: Želeo sam da film bude jednostavan i pristupačan, i nadam se da sam u tome uspeo

Na ovogodišnjem Merlinka festivalu, u subotu 11. decembra, srpsku premijeru imao je film “Kroz Pariz” reditelja Entonija Hiklinga, koji je ovim povodom treći put bio gost Merlinka festivala.

U svom novom ostvarenju Hikling je i glavni glumac. Junak filma je filmski stvaralac, pogođen napadom anksioznosti, koji napušta svoje snimanje i luta noćnim Parizom u potrazi za utehom. Tokom ove noći, on će se suočiti sa svojim strahovima i preispitivati svoje želje.

“Veoma je različit od onoga što sam radio ranije i za mene predstavlja nešto poput otvaranja novog poglavlja. Ima klasičniji narativ i formu. Igrao sam i glavnu ulogu što je uzbudljivo i zabavno. Bilo je i naporno i pomalo zastrašujuće, jer ste kao reditelj na neki način zaštićeni ako niste u samom filmu. Ovde nisam imao taj štit. Želeo sam da film bude jednostavan i pristupačan, i nadam se da sam u tome uspeo”, rekao je Entoni Hikling o filmu.

Predrag Azdejković i Entoni Hikling

Hikling se prisetio i svog prvog dolaska na festival.

“Kada sam prvi put bio ovde, celo mesto je bilo okruženo policijom, pa sam pomislio da je ovo policijska stanica. Posle su mi objasnili o čemu se radilo i bio sam iznenađen. Kad sam se vraćao, svaki put je festival bio sve veći, a policija se više ne vidi. Festival je sve prihvaćeniji i procvetao je. Osećam se ponosno što sam prisustvovao toj evoluciji, a na neki način bio i njen deo”, rekao je on o odnosu koji je tokom godina izgradio sa Merlinka festivalom.

Entoni Hikling je renomirani anglo-francuski glumac i reditelj čija su ostvarenja prikazana širom sveta. Bio je prvi internacionalni gost Merlinka festivala 2012. godine, a 2019. bio je gost jedanaestog festivalskog izdanja u okviru kojeg je prikazana retrospektiva njegovih filmova “Little Gay Boy” (2013), “One Deep Breath” (2014), “Where Horses Go to Die” (2016) i “Frig” (2018). Njegove filmove karakteriše religijska simbolika i eksplicitni seksualni prikazi koji često brišu granicu između preteranog nadrealizma i realizma, a Hikling za svoj rad kaže da je inspirisan potrebom da spozna istinu o sebi.

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održava se od  9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Festival 13”. Tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Foto: KomunikArt