July 29, 2021

Hit leta: Ćirić u novom ruhu, objavljeno reizdanje knjige Nišvil

Verovatno niste znali da je internacionalni džez festival koji se svakog avgusta održava u Nišu – Nišvil, dobio ime po jednoj knjizi. Reč je o istoimenoj knjizi Zorana Ćirića koja je prvi put objavljena 1994. godine. Sada, uoči 27. izdanja Nišvil džez festivala koje se održava od 6. do 15. avgusta, izašlo je treće izdanje Ćirićeve knjige.

Iako je džez festival postojao u Nišu i ranije, pod imenom Nišvil, odnosno Nišville Jazz Festival počinje da se održava tek od 1995. godine. Knjiga, čiji naziv inspiracija za jedan tako veliki festival, pojaviće se sada prvi put na ovoj manifestaciji kao njen svojevrsni brend i to u izdanju Magnus izdavaštva.

Zbirka priča iz Ćirićevog pera dobila je svojevremeno pohvale i Bogdana Tirnanića i Dinka Tucakovića, dok je David Albahari za knjigu rekao sledeće:

“Obeležene, pre svega, težnjom ka sažimanju pripovedanja i samog jezika, nove Ćirićeve priče ukrštaju lokalnu tradiciju sa nasleđem pop i rok kulture. Krajnji rezultat je dobra urbana proza, smeštena u prepoznatljive koordinate prostora i vremena u kojem živimo. U žiži autorovog interesovanja su Niš, kao grad koji priželjkuje da bude grad, i lokalni heroji koji nastoje da spoznaju sebe. Zoran Ćirić suvereno vlada formom kratke priče, i zbirka ‘Nišvil’ potvrđuje da se kvalitetna proza kod nas, danas, sve više piše izvan centra, na margini koja, u stvari, postaje pravo središte.”

Zoran Ćirić (1962, Niš) autor je još nekoliko knjiga (Prisluškivanje”, “Zaustavno vreme”, “Posle potere”, “Lanac slobode”…), od kojih je roman “Hobo” ovenčan NIN-ovom nagradom za roman 2001. godine.