November 24, 2019

“Hrabri Balkan” na 25. Festivalu autorskog filma

Foto: Neven Lipovac/ Festival autorskog filma

Ovogodišnja selekcija programa Hrabri Balkan obuhvata devet filmova. Među njima će se prvi put naći i tri dugometražna filma. Godinama unazad u fokusu selekcije Hrabri Balkan daje se prednost novim glasovima sa Balkana čiji filmovi govore o Balkanu.

„Dosta smo različiti u tome kako biramo filmove, što je i suština našeg tima. Za mene je neka linija selekcije preispitivanje identiteta i odnos ličnog i kolektivnog“, rekla je Maša Seničić na konferenciji za novinare.

Ovogodišnju selekciju programa Hrabri Balkan otvorio je film „Pripadanje“ turskog reditelja Buraka Cevika.

Pročitajte još i : Vodič za 25. Festival autorskog filma

Foto: Neven Lipovac/ Festival autorskog filma

Bašta Fest

Predstavnici ,,Bašta Festa“ Maja Šuša i Jovan Jelisavčić predstavili su svoje planove za sledeće, sedmo izdanje ,,Bašta Festa“ koje nas očekuje početkom jula sledeće godine u Bajinoj Bašti.

“Bašta Fest” jeste internacionalni festival kratkog filma koji predstavlja važno dešavanje u oblasti kinematografije za mlade van Beograda. Inicijalna ideja organizatora festivala jeste da aktiviraju bioskopska platna na jedan alternativan način, s obzirom na to da se festival odvija na otvorenom. Jelisavčić je istakao da će u sklopu predstojećeg festivala biti postavljen i kamp, za koji se nada da će privući još veći broj mladih iz regiona.

Pročitajte još i: Asimetrija – jedan par kroz tri ključne faze života

Foto: Neven Lipovac/ Festival autorskog filma

Tokom Festivala autorskog filma, publika će imati priliku da vidi četiri ostvarenja koja su nagrađena na ovogodišnjem Bašta Festu. Filmovi će biti prikazni u Jugoslovenskoj Kinoteci ( Uzun Mirkova 1) 25. novembra od 21:30h.

Naposletku, reč je imao umetnički direktor Festivala autorskog filma, Srđan Vučinić koji je najavio retrospektivu onih filmova koji su tokom proteklih 25 godina ostali zapaženi u kinematografiji.

Pročitajte još i: Šest domaćih premijera na 25. Festivalu autorskog filma

Takođe, imao je priliku da prokomentariše i promene na kinematografskoj sceni za vreme postojanja Festivala. Naglasio je da su filmovi koji će se prikazati u Kinoteci aktuelniji od današnjih filmova poručivši da su ,,nove digitalne tehnologije samo ubrzale proces snimanja filmova i učinile film pristupačnijim široj masi.”

Foto: Neven Lipovac