Beogradski pisac Igor Marojević dobitnik je književne nagrade „Tronoški rodoslov“ za roman „Ostaci sveta“ (Dereta, 2020).

Izdvajajući ovo delo iz ovogodišnje književne produkcije, žiri – kojem je predsedavao pisac Goran Milašinović – istakao je njegovu „visoku umetničku vrednost i originalni pripovedački postupak po kome se pripovedačka pozicija menja na neobičan način: jedan pripovedač predaje svoju priču drugom, a ovaj je na istom mestu nastavlja kao svoju sopstvenu“.

Žiri naglašava da su „Ostaci sveta“ „hrabar roman u kojem pisac izvodi svoje junake na mračnu scenu skorije evropske istorije gde – uslovljeni kodovima ljudskog zla – igraju krvavu predstavu svojih života. I ruše mitove na kojima se igraju sve druge drame“.               

Nagrada će biti uručena početkom iduće godine kada se epidemiloška situacija smiri.

Foto: Vladimir Manojlović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.