Plesna predstava “Igra s mitom” koreografa Aleksandra Ilića koja će svoju beogradsku premijeru imati u ponedeljak, 22. novembra na sceni Doma kulture Studentski grad u 20 časova, realizovana je u okviru rezidencijlnog programa u saradnji plesnih institucija iz Hrvatske Ansambl slobodnog plesa Liberdance i Kazališta Kamenjak Rajka Pavlića i Instituta za umetničku igru iz Srbije.

Predstavu izvode igračice Lara Frgačić, Silvija Musić i Dora Šesto iz Hrvatske, Natalija Trifunović iz Crne Gore i Katarina Ilijašević iz Srbije.

Odmah nakon uspešno izvedene premijere opere AIDA Srpskog narodnog pozorišta na sceni Petrovaradinske tvrđave 15. septembra u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, usledio je rad na plesnom projektu Igra s mitom.

Koreograf je ideju za predstavu nastavio na tragu upravo ovog Verdijevog čuvenog operskog dela, a po motivima knjige Josip i njegova braća nemačkog nobelovca Tomasa Mana, kao jednim od najvažnijih dela koja govore o emigraciji u doba najveće svetske krize.

U vremenu kada ponovo živimo u izazovima nastalim globalnom pandemijom, plesna adaptacija biblijske priče Josip i njegova braća ironično se poigrava kroz igru i pokret s mitom, koristeći se savremmenim sredstvima mitologije, psihologije, filozofije, arheologije, religije, filologije i biblijske egzegeze, naveo je Ilić pred hrvatsku premijeru koja je izvedena na sceni Zagrebačkog plesnog centra 27. septembra.

Autorski tim čine umetnici iz Hrvatske i Srbije, kostimografkinje Katarina Radošević Galić i Snežana Arnautović Stjepanović, a adaptaciju muzike je uradio Georg Draušnik.

Na poziv Zorane Mihelčić, direktorke Šibenskog plesnog festivala “Igra s mitom” selektovana je za program ovog festivala koji će biti održan u julu 2022. godine.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.