Kako oplemeniti dom predmetima koji imaju umetničku, a istovremeno i upotrebnu vrednost? Sasvim lako uz novu kolekciju IKEA Art Event 2021.

Za ovu ograničenu kolekciju od deset predmeta IKEA je sarađivala s nekim od najaktuelnijih umetnika današnjice, a oni su: Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabina Marcelis i Stefan Marx.

Odlučili smo na saradnju ​s različitim umetnicima iz celog sveta kako bismo pokazali da raznolikost i lepota umetnosti i dizajna najbolje idu zajedno“, ističe Henrik Most, kreativni lider IKEA Art Event kolekcije.

„Ova kolekcija dokazuje da ako ste umetnik ili dizajner ne morate ostati u granicama samo jedne oblasti rada, već možete raditi na različitim poljima, a ovaj novi pokret imao je snažan uticaj na današnju scenu dizajna i umetnosti“, dodao je Most.

Kolekcija se sastoji od deset predmeta za uređenje doma koji menjaju percepciju stvari koje nas dnevno okružuju, unoseći istovremeno više kreativnosti u svakodnevni život.

Foto: Promo

U njoj ćete pronaći zidnu lampu Sabine Marselis i zidni sat Daniela Arsham-a, zatim stonu lampu i dekorativnu svetiljku za sobu u obliku imbus ključa koje je dizajnirao Gelchop, vazu i lagani prekrivač sa zabavnim natpisima koje je osmislio Stefan Marx, kao i nesvakidašnje zidne ukrase koji su delo umetnika poznatih pod imenom brenda Humans since 1982.

„Svaki od ovih proizvoda u ovoj kolekciji ima upotrebnu vrednost dok istovremeno predstavlja i umetnički predmet. Tradicionalno shvatanje da je umetnosti mesto samo u muzeju, a da je dizajnerska rešenja pripadaju masovnoj kulturi, jednostavno je prevaziđeno. Ova dva izraza savršeno se međusobno dopunjuju, i njihova veza je prosto magična”, naglašava Henrik Most.

Kolekcija će biti dostupna u robnoj kući IKEA Beograd i onlajn prodavnici od aprila 2021. godine. Na Instagram stranici je dostupno i “igrati se” s ovim predmetima uz pomoć AR efekata.

Upoznajte umetnike koji su učestvovali u stvaranju IKEA Art Event 2021 kolekcije

Sabina Marselis

Holandska dizajnerka novozelandskog porekla, Sabina Marselis, fascinirana je jedinstvenim svojstvima i efektima koje određeni materijali mogu stvoriti – recimo, interakcijom smole ili stakla sa dnevnom svetlošću.

Njen rad se temelji na procesu: dizajn nastaje eksperimentalnim poduhvatima koje sprovodi u svom umetničkom studiju, poigravajući se idejama i materijalima. Radeći na dizajnu proizvoda, instalacija i prostora, ona teži kreiranju čarobnih iskustava kroz privlačna dizajnerska rešenja.

Daniel Arsham

Daniel Arshamje multidisciplinarni američki umetnik, čiji se rad bazira na kombinaciji umetnosti, arhitekture i performansa. U njegov portfolio ulaze i brojne saradnje s drugim kreativnim liderima u scenskoj produkciji, modi, dizajnu interijera i arhitekturi.

Poslednjih godina inspiraciju pronalazi u anticipiranju budućih civilizacija i arheološkog propadanja. Arsham je i suosnivač poznatog njujorškog dizajnerskog studija Snarkitecture.

Humans since 1982

Osnivači ovog brenda su Bastijan Bišof i Per Emanuelson, a nastao je 2009. godine, u vreme njihovih studentskih dana provedenih na HDK Goteborg univerzitetu.

Humans since 1982 je ime koje spaja umetnost i dizajn i otvara pitanja o ubrzanom razvoju tehnologije i njenoj dualističkoj prirodi kao izvoru napretka i istovremenom uzroku uništenja ljudske prirode. Njihove kolekcije odišu subverzivnošću iz koje proističe novi pogled na stvarnost.

Stefan Marx

Stefan Marx je nemački umetnik i ilustrator koji svakodnevna iskustva interpretira na sebi svojstven kreativan način.

Inspiraciju crpi iz različitih subkultura, poput grafita i tehno muzike, a u svom umetničkom izrazu se oslanja na različite medije, pa se tako u njegovom opusu nalaze dizajnerski skejtbordovi, ulja na platnu velikih formata, pa i ukrasne porcelanske vaze.

Foto: Promo

Gelchop

Japanski kolektiv Gelchop poznat je po dekonstruisanju svakodnevnih predmeta, koje kombinuje sa različitim elementima kako bi im podario nove dimenzije funkcionalnosti na zabavan, slikovit i uverljiv način.

Prepoznatljiva dela ovog umetničkog tria su proizvodi koji podstiču zaokret u doživljaju svrsishodnosti predmeta kojima smo okruženi, ali i kreativnost u pristupu svakodnevnom životu.

Od 2015. godine IKEA neguje saradnju sa umetnicima iz celog sveta kroz stvaranje umetničkih kolekcija koje slave savremene umetničke izraze kombinacijom različitih medija i formi.

Dosadašnje IKEA Art Event kolekcije obuhvatale su predmete poput ručno tkane dizajnerske tepihe, figurice od kristalnog stakla i zidne ukrase u formi fotografija, ulične umetnosti i ilustracija.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.