Kolege Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije opraštaju se od Milice Zajcev, naše poznate kritičarke, publicistkinje i istoričarke, kako klasičnog baleta tako i savremene igre, koja je tokom 60 godina duge karijere kontinuirano, stručno, precizno i iznad svega dobronamerno analizirala i pisala o događajima i poslenicima svih vidova umetničke igre, u Srbiji i regionu.

U intervjuu koji dala u razgovoru sa Teodorom Sujić za publikaciju umetničku igru Steparta navela je da je prvu svoju kritiku napisala u trećem razredu niže gimnazije, u decembru 1947. godine o prvoj celovečernjoj premijeri Ohridske legende Stevana Hristića, u koreografiji Margarite Froman.

Prvih šest godina je bila učenica Milorada (Mileta) Jovanovića, a završne dve Nine Kirsanove. Usvojiti klasičnu igru, virtuoznu, šrmantnu i poletnu kod Nine Kirsanove i strogost klasičnog baletskog izraza kod Mileta Jovanovića bilo je dobitna kombinacija. Razume se, tada se učio jedino klasičan balet, uz istorijske i karakterne igre i folklore. Trajan pečat mojoj ličnosti dala je profesorka Maga Magazinović, izuzetna intelektualka, koja me je uputila u istoriju umetničke igre, upoznala sa svetom i ličnostima modernog baleta i savremene igre, koji su postali moja ljubav od tada, pa sve do sadašnjih dana, rekla je tada Milica Zajcev.

Pošto zbog ozbiljne povrede nije mogla da postane balerina kakvom je sebe zamišljala, okrenula se teorijskom istraživanju igre. Objavila je devet knjiga oslikavajući dug period dešavanja na baletskim scenama Jugoslavije, obuhvatajući kako premijere u domaćim pozorištima tako i gostovanja stranih umetnika kod nas.

Njene kritike u svojoj oceni obuhvatale su sve komponente i sve aktere scenskog dela što je mogućno objektivnije i pozitivno, i kada je potrebno negativno, ali bez zluradosti.

Dobitnica je nagrada za teatrologiju na jubuilarnom 40. Sterijinom pozorju 1995; Udruženje baletskih umetnika Srbije dodelilo joj je Nagradu za Životno delo 2005. i Plaketu za doprinos Festivalu koreografskih minijatura 2006.; Vlada Republike Srbije dala mi je 2007. posebno Priznanje za vrhunski doprinos srpskoj nacionalnoj kulturi; Narodno pozorište u Beogradu 2014. dodelilo mi je Srebrnu medalju za saradnju s Pozorišnim novinama.

Njen životni kredo je vera u čist vazduh u prirodi i iskrena ljudska osećanja, po kojima ćemo je zauvek pamtiti. Srećan put Miškice i hvala, Aleksandar Ilić predsednik i osnivač Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Foto: UBUS


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.