Stručna vođenja kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, kao i posebne radionice namenjene deci, nastavljaju se i tokom januara, svakog vikenda.

Tema četvrtog stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda (9. i 10. januar) u 12 sati je – „Inspiracija ili kulturna aproprijacija?“.

Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs.

Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

 „Problem kulturne aproprijacije – prisvajanja elemenata nezapadnih, marginalizovanih kultura te njihovo iskorišćavanje zarad ostvarivanja kapitala ali bez pozivanja na izvor od strane zapadnih odnosno kultura smatranih dominantnim – je jedan od vodećih problema savremene mode. Radikalizacija levičarskih ideja i politika identiteta u liberalnim društvima s jedne strane, te potreba nezapadnih kultura za vidljivošću i smeštanjem u tokove globalne kulture bez smatranja „primitivnim“ nameće pitanja: šta je inspiracija, a šta aproprijacija, i koji su to autoriteti ili alati koji treba da usmeravaju modni izraz da istovremeno bude kritičan, nesputan, ali i kulturno osetljiv? Kao takvi, elementi nezapadnih kultura nisu strani ni Gotjeu: perjanice severnoameričkih domorodaca, tekstilne tradicije indijskih Roma, husarske uniforme, mongolsko krzno i Frida Kalo samo su neki od njih. Kreiranjem a potom i izlaganjem perjanice kanadskih Kri domorodaca koja je deo i beogradske postavke, ni Gotje nije bio pošteđen optužbi na račun kulturne aproprijacije. U skladu sa tim, vođenje će se, kroz interakciju sa publikom, fokusirati na identifikovanje onih karakterstika mode koji mogu biti agensi emancipacije / aproprijacije sa ciljem podizanja svesti o modi kao elementu kulturne različitosti“, ističe Stefan Žarić.

Najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog. Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere (obavezno korišćenje zaštitnih maski, dezinfikovanje ruku i obavezno dranje rastojanja od 2 metra, u grupama od najviše desetoro), imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žana Pola Gotjea.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13:00 – 14:30  i 15:00 – 16:30 u prostoru MSUB, a materijal koji je potreban za rad je obezbeđen. Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a:  [email protected] . U prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.

Izložba traje do 14. februara 2021.

Foto: Bojana Janjić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.