Nova tinejdžerska serija “Moja generacija Z” počinje da se emituje 4. marta na RTS-u, a Kulturni kišobran je imao to zadovoljstvo da među prvima zaviri u njihov svet! Ova serija ima mnogo glavnih likova, a jedan od njih stao je ispred našeg diktafona. Mlada glumica, koju samo nekoliko meseci deli od diplome na Fakultetu savremenih umetnosti, Katarina Živković, igra Adrijanu, jednu od “zmajica”.

“Igram mladu devojku iz imućne porodice koja zbog tog svog statusa ponekad deluje pomalo razmaženo, otresito, i bezobrazno. Ali, zapravo, nju krasi jedno veliko srce, harizma, odlučnost, i spremnost da pomogne prijateljima u nevolji. Ona je jedan od onih likova koji nas uče da ništa nije onako kako izgleda. Uči nas da ljudima uvek treba da damo šansu i da ne sudimo na prvu loptu”, kaže Katarina za Kulturni kišobran.

Uloga je za nju bila izazovna, jer, prema njenim rečima, njih dve se veoma različito ponašaju.

“Veliki je izazov za svakog glumca da propusti kroz sebe najrazličitije likove i živote koje nikada ne bi živeo u svojoj realnosti. U tome je i težina, ali i lepota našeg posla”, kaže Katarina i dodaje: ”Ona je mene podsetila da treba da budem mnogo empatičnija i da razumem takve devojke koje sam možda osuđivala ranije u školi – zbog njihovog površnog i drskog ponašanja. Međutim, iz epizode u epizodu sam otkrivala nove nijanse svog lika, i prijatno me je iznenadila njena transformacija.”

Foto: ORIGINAL FILM/ Nebojša Babić

Odskočna daska

Katarina seriju vidi kao odskočnu dasku. Ne samo za sebe, već i za sve mlade kolege sa kojima igra u seriji.

“Veoma sam zahvalna što sam već tokom studija dobila priliku da radim u struci.  Ipak, to je mač sa dve oštrice – ne mogu da se posvetim studijama onoliko koliko bih želela. S druge strane, smatram da je važno da što pre počnete da radite, jer, iako je škola temelj, glumci na setu i u pozorištu uče  životnu školu, i stiču veliko iskustvo, a to je jednako važno”, govori nam Katarina uz osmeh.

Iako je već neko vreme dete RTS-a, jer je imala prilike da igra u filmu “Posmatrači” – o trgovini ljudima i kampanji “Bezbedan internet za decu”, Katarini je ovo ipak prvi ozbiljniji televizijski projekat. Poziv na audiciju joj je, kao i svim studentima Fakulteta savremenih umetnosti, stigao od studentske službe fakulteta.

“Po završetku audicije sam se osećala odlično, ali nisam imala velika očekivanja, jer subjektivni osećaj nije uvek znak da ćete da prođete. Nema pravila, pa se trudim da se ne opterećujem, šta bude – biće. Međutim, ubrzo sam saznala da smo kolega s klase, Nenad Petrović, i ja dobili uloge. On igra Bokija”, priseća se audicije.

Foto: ORIGINAL FILM/ Nebojša Babić

I tako je Katarina postala Adrijana, dete koje živi u doba interneta, kada je sve brzo i dostupno na “klik”.

“U nekim segmentima su mlade generacije naprednije; žive brže, pa i brže misle. Samo jedan klik ih deli od bilo koje informacije na planeti. Ne moraju da jure duž biblioteka da bi spremali ispite, mnoge knjige i korisni sadržaji su im dostupni u elektronskom formatu, ali su zato izgubili spontanost koju su živele generacije naših roditelja, otuđeniji su, jer im virtuelni svet stvara iluziju bliskosti sa velikim brojem ljudi, te zaboravljaju da se fokusiraju na stvaran svet oko njih, ali su zato mnogo otvorenijeg uma i lakše prihvataju različitosti”, priča nam Katarina, i priznaje da bi volela da se vrati u ta neka, kako ona kaže “spontanija” vremena.

Ipak, vešto je uskočila u “Generaciju Z”, koja je poznata i pod sinonimima: Postmilenijalci, Pluralsi, iGeneracija, i Net generacija. Ovi mladi ljudi rođeni su u periodu od 1995. godine do 2005. godine, i broje 2,7 milijarde ukupne svetske populacije, što ih čini najbrojnijim delom ukupnog stanovništva. A nas je zanimalo kako su likovi u seriji postali “zmajevi”?

“Generacija koju mi igramo je 2000. godište, a ta godina je – po kineskoj astrologiji, godina zmaja. Takođe, interesantno je da se njihov omiljeni kafić zove “Zmajevo gnezdo”. Možemo reći da su ti klinci, po svojim karakterima, zaista zmajevi. Svako je interesantan na svoj način, i bavi se drugačijim aktivnostima. Ima mnogo glavnih likova, i svakome je podjednako posvećena pažnja”, kaže Katarina.

Foto: ORIGINAL FILM/ Nebojša Babić

Ovi “zmajevi” su takođe i šaljivi, pa ni snimanje koje je trajalo nekoliko meseci nije moglo da protekne bez anegdota koje će se pamtiti.

“Momci su bili jako duhoviti. Kada smo, jednom prilikom, snimali scenu u bolnici, kolege Predrag Vasić i Nikola Stanković su se našalile sa celom ekipom. Počeli smo da snimamo scenu,  a oni su improvizovali skejt i projurili niz kadar na nekim točkićima koje su našli u hodniku, a mi smo, naravno, umrli od smeha”, prisetila se jedne od situacija koje će joj ostati u pamćenju.

Foto: ORIGINAL FILM/ Nebojša Babić

“Mislim da ova serija definitivno ima X faktor”

Iako serija govori o takozvanim “novim” generacijama, Katarina veruje da će kraj malih ekrana uživati  i oni stariji. Pored mladih glumaca, među glumačkom ekipom su se našla i neka dobro poznata imena. To su Slobodan Beštić, Milica Zarić, Vanja Milačić, Vladan Dujović, Katarina Žutić, Darko Tomović, Ivana Šćepanović, Miloš Vlalukin, Ana Mandić, i drugi, koji igraju roditelje ove nove generacije, kao i njihove profesore.

“Baš sam nedavno razgovarala sa tatom o ovim temama i rekla sam mu: “Tata, ja bih sve dala da sam imala tvoju mladost, i da sam odrastala u to vreme”, a on mi je odgovorio: “Ja bih sve dao da sam imao tvoju mladost. Nisi ni svesna svih prednosti koje vi imate upravo zbog interneta. Ma koliko ti se činilo da je sve brzo, i da ti život prebrzo prolazi, to nije tako, mnogo toga vam je olakšano”, objašnjava ona.

Na setu je nastala jedna mala porodica, a ono što ovu generaciju razlikuje od nekih drugih, po njenom mišljenju, jeste to što su spremni da improvizuju i reaguju u pravom trenutku.

“Mislim da ova serija definitivno ima X faktor. S vremenom smo bili sve uigraniji, i imali smo sve bolju hemiju; zbog toga verujem da će ova ekipa ostati prepoznatljiva, i da će se ta energija koja se osetila na setu preneti i na gledaoce”, ističe Katarina.

Foto: ORIGINAL FILM/ Nebojša Babić

Uloga Adrijane za Katarinu je, svakako, bila izazov, ali, kako sama kaže, veruje da je pravi izazovi tek čekaju.

“Veoma bih volela da mi naredna uloga bude dramska, i da se kroz nju potpuno ogolim, i isplačem. Volim kada mi likovi istrgnu tlo pod nogama, kao što je to učinila Antigona, koju sam spremala za poslednji ispit iz glume. Recimo, bilo bi mi drago da igram nekog od pripadnika manjinskih društvenih grupa: neku nacionalnu manjinu, ili pak nekoga iz LGBT populacije, to bi bio pravi izazov, a ja obožavam izazove!”, kaže Katarina,  sa širokim osmehom.

Serija “Moja generacija Z” ima 44 epizode, a sa “zmajevima” ćemo, počevši od 4. marta, imati prilike da se družimo svako veče u 22 časova, od ponedeljka do četvrtka, na kanalu RTS1, i na RTS Planeti, a pretpremijera će biti već 1. marta, od 20 časova, na RTS Planeti. Jedva čekamo!

***

Glumačku postavu igrane serije Moja Generacija Z čine:

Jovana Milovanović – Bojana
Nikola Stanković – Mihajlo
Nemanja Rafailović – Vasa
Katarina Živković – Adrijana
Jana Milosavljević – Kaća
Predrag Vasić – Koska
Kristijan Marković – Borko
Matea Milosavljević – Matea
Milan Zarić – Milan
Isidora Građanin – Deana
Kristina Jevtović – Ivana
Nikola Malbaša – Darko
Stefan Vukić – Stefan
Sava Stojanović – Srđan
Vanja Jovanović – Marija
Nenad Petrović – Bojan
Ivana Adžić – Mina
Nebojša Rako – Grof
Katarina Žutić – Vida
Milica Zarić – Ljilja
Vanja Milačić – Danica
Aleksandar Đurica – Stanko

Darko Tomović – Milutin
Danijela Ugrenović – profesorka
Ivana Šćepanović – Sanja
Nenad Ćirić – Direktor
Vladan Dujović – Joca fašista
Slobodan Beštić – Zoran, razredni
Ana Mandić – Ana, profesorka
Miloš Vlalukin – Ranko, profesor
Danica Radulović – Goca
Petar Strugar –specijalni gost, teča

Reditelji: Miloš Petričić; Milan Konjević, Branko Vučić, Kosta Ristić

 

Intervjuisala: Miljana Miletić

Foto: ORIGINAL FILM/Nebojša Babić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
7
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.