Samostalna izložba umetnice Viktorije Zdravković “Iru” otvorena je večeras u Gradskoj galeriji KC Grad.

Viktorija Zdravković je u Gradskoj galeriji predstavila seriju kolaža i crteža nastalih kombinovanjem različitih medijuma.

Umetnica, kojoj je ovo druga samostalna izložba, svojim radom istražuje aktuelnu temu nemarnog odnosa čoveka prema prirodi i destrukciju koja potom nastaje. Iako je zabrinuta, Viktorijin cilj nije da crtežima doprinese strahu i depresivnim prognozama budućnosti već da prikaže “paralelni” svet koji je moguće stvoriti ukoliko čovek postane svestan štetnog uticaja koji ima na svoje okruženje.

“Povezanost” / Foto: Viktorija Zdravković

Kombinacijom monohromatskih prizora biljaka i njihovog smeštanja u sitne ćupove ili plastične posude, umetnica izmešta biljke iz prirodnog okruženja i postavljajući ih u veštački i neprirodan kontekst stvara melanholičnu atmosferu.

Izložba će biti otvorena do 25. oktobra svakodnevno od 16 do 21h.

O umetnici

Viktorija Zdravković je rođena 1996. godine u Kraljevu. Završila je srednju Umetničku školu u Kraljevu 2015. godine, smer grafički dizajn. Diplomirala je 2019. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsek za primenjenu umetnost, na smeru zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića. Do sada je svoj rad izlagala na više grupnih izložbi u zemlji i dobitnica je nekoliko priznanja i nagrada. Trenutno je na master studijama- Akademija umetnosti Novi Sad, smer Crtanje, pod mentorstvom profesorke Jasne Gulan.

Foto: Viktorija Zdravković


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.