Druga Evropa, programski luk koji predstavlja drugačiju, manjinsku, skrivenu, ali hrabru i izazivačku kulturnu scenu Novog Sada, u fokus stavlja žensko umetničko stvaralaštvo koje je u vezi sa novim tehnologijama. Time se bavi izložba „Isekle smo kablove“ koja će biti otvorena 22. novembra u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37).

Izložba, koju organizuje multimedijalna platforma K.A.T (Kultura. Aktivizam. Teorija), bavi se položajem novomedijske i postmedijske umetnosti iz perspektive žena. Sam naslov aludira na analognu prirodu izložbe, jer učesnice ne izlažu radove nego replike radova u analognoj formi – na fasadnim zastavama.

Pored zastava izloženi su i tekstovi koji problematizuju lična, tehničko-tehnološka, socio-kulturološka iskustva kroz koja su učesnice prolazile prilikom stvaranja svojih radova. Na ovaj način izložba stavlja u prvi plan probleme koji nastaju prilikom produkcije jednog medijskog dela i kroz kritičku prizmu locira tačke žarišta za diskusiju i borbu za poboljšanje statusa svih onih koji se bave ovakvom vrstom produkcije.

Koncept izložbe osmislila je kustoskinja Isidora Todorović, a biće predstavljeni radovi trinaest vrsnih umetnica: Violeta Vojvodić Balaž, Darija Medić, Andrea Palašti, Ana Nedeljković, Monika Sigeti, Nataša Teofilović, Zorica Čolić, Katarina Petrović, Bojana Knežević, Isidora Pejović, Radmila Trebovac, Ana Stefanović i Vesna Manojlović.

Izložbu prate i radionice u tri termina: 19h, 20h i 21.30h u Galeriji S:

 -Mikrofon nije samo za karaoke

-Subverzivno šminkanje

-Peglom do političke pobede

-Prezentacija časopisa Scoop

-Prezentacija Feminističke modne linije

-DJ/VJ performans

Izložba će biti otvorena do 13. decembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.  

Multimedijalna platforma K.A.T. deo je projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.