Foto: Novi Sad 2021

Druga Evropa, programski luk koji predstavlja drugačiju, manjinsku, skrivenu, ali hrabru i izazivačku kulturnu scenu Novog Sada, u fokus stavlja žensko umetničko stvaralaštvo koje je u vezi sa novim tehnologijama. Time se bavi izložba „Isekle smo kablove“ koja će biti otvorena 22. novembra u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37).

Izložba, koju organizuje multimedijalna platforma K.A.T (Kultura. Aktivizam. Teorija), bavi se položajem novomedijske i postmedijske umetnosti iz perspektive žena. Sam naslov aludira na analognu prirodu izložbe, jer učesnice ne izlažu radove nego replike radova u analognoj formi – na fasadnim zastavama.

Pored zastava izloženi su i tekstovi koji problematizuju lična, tehničko-tehnološka, socio-kulturološka iskustva kroz koja su učesnice prolazile prilikom stvaranja svojih radova. Na ovaj način izložba stavlja u prvi plan probleme koji nastaju prilikom produkcije jednog medijskog dela i kroz kritičku prizmu locira tačke žarišta za diskusiju i borbu za poboljšanje statusa svih onih koji se bave ovakvom vrstom produkcije.

Koncept izložbe osmislila je kustoskinja Isidora Todorović, a biće predstavljeni radovi trinaest vrsnih umetnica: Violeta Vojvodić Balaž, Darija Medić, Andrea Palašti, Ana Nedeljković, Monika Sigeti, Nataša Teofilović, Zorica Čolić, Katarina Petrović, Bojana Knežević, Isidora Pejović, Radmila Trebovac, Ana Stefanović i Vesna Manojlović.

Izložbu prate i radionice u tri termina: 19h, 20h i 21.30h u Galeriji S:

 -Mikrofon nije samo za karaoke

-Subverzivno šminkanje

-Peglom do političke pobede

-Prezentacija časopisa Scoop

-Prezentacija Feminističke modne linije

-DJ/VJ performans

Izložba će biti otvorena do 13. decembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.  

Multimedijalna platforma K.A.T. deo je projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
26
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
16
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
13
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
33
Predivno
Super Super
16
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.