Rad, upornost, strast i ljubav – ovo je, može se reći, krilatica kojom se prethodnih 30 godina vodio DAH teatar. Povodom proslave ovog jubileja razgovarali smo sinoć u Dorćol Platz-u sa Ivanom Milenović Popović, glumicom i direktorkom marketinka DAH teatra.

Okolnosti nisu uvek bile na njihovoj strani. Ali, uspele su i uspevaju da odole svim preprekama, i da kako kaže Ivana „stvarno veruju u svoj san“.

„Ne znamo da li nas to motiviše za promenom jer verujemo da je promena moguća, ili je to prosto naše ludilo“, kaže Ivana za Kulturni kišobran.

Od svih prepreka i problema, jedan bi žarko želeli da reše – pitanje prostora.

„Stvarno bih volela da imamo naš prostor. Prostor u kome ćemo moći da imamo sale za probe, da se više ne razmišljamo i ne nerviramo gde ćemo da probamo. Da imamo jednu finansijski stabilniju situaciju a najviše da imamo taj prostor da možemo da kreiramo i realizujemo naše ideje“, kaže Ivana.

Iako imaju brojne saradnike koji im mnogo pomažu, zanimljivo je da ovaj kolektiv danas vodi „ženska snaga“.

Slučajno ili ne, prvo veče proslave jubileja otvorio je bend koji isto tako čine samo devojke. Reč je o prvom romskom ženskom bendu „Pretty Loud“ koji je publika pozdravila ovacijama.

Pored toga što su dobre izvođačice, one su i aktivistkinje koje imaju ozbiljne tekstove koji govore o ženskim pravima, rušenju stereotipa, o borbi za obrazovanje i status Roma danas i o onome na šta one kao žene Romkinje ne pristaju, objašnjava Ivana.

Ona podseća da su ranijih godina imali veće proslave svojih jubileja, ali da danas to nije bilo moguće zbog zdravstenih mera.

„Ove godine je manji format jer je takva zdravstvena situacija. Ali imamo fantastične goste iz Danske. U nedelju u Narodnom pozorištu gostuje čuveni Odin teatar. Oni su nama i uzor i prijatelji i na koje se ugledamo jer oni postoje više od 50 godina.“

Foto: Miljana Miletić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
10
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.