Tokom decembra prošle godine zvanično je započet projekat CURIOUS (Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach and Understand Science), u čijoj realizaciji učestvuje Laboratorija interaktivnih umetnosti, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Projekat je usmeren je na inovativne pozorišne prakse (augmented lectures) koje doprinose  razumevanju neophodnog spoja nauke i umetnosti, predstavljene kroz «Pozorište čuda» festivalski format koji će se u Beogradu održati u oktobru 2021 i 2022. godine. Projekat CURIOUS se organizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Italije, Bugarske i Belgije, uz podršku Kreativne Evrope, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, kao i uz partnerstvo sa Centrom za promociju nauke.

U okviru projekta organzovan je info seminar, koji je okupio preko pedeset umetnika/ca, odnosno naučnika/ca iz partnerskih zemalja, te je reditelj Andrea Brunelo (Jet Propulsion Theatre) održao radionice na temu Augmented Lectures (AL) – izvedbenog formata u kojem će učesnici projekta predstavljati svoje rezultate.

Naučnici/ce su zatim održali prezentacije svojih ideja umetnicima/cama, te su tako na samom kraju info seminara odabrani naučno-umetnički timovi iz Srbije za ovu festivalsku godinu:

1.       dr Vladimir Đurđević, klimatolog  i Aleksandra Petković TKV

dr Vladimir Đurđević vanredni profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu sarađivaće sa street art umetnicom Aleksandrom Petković TKV

2.       Petar Laušević, Marija Šumarac i Lara Popović

Petar Laušević iz Instituta za nuklerane nauke Vinča, sarađivaće sa dizajnerkom zvuka Marijom Šumarac i kostimografkinjom Larom Popović

Više informacija na: www.projectcurious.eu,

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.