September 3, 2021

Izdvajamo sa Beldocsa: 5 filmova o izazovima posla koje ne smete propustiti

Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova o izazovima posla koje ne smete propustiti:

Sutra nas čeka dug dan

Poljska, 2019, 80’

Režija: Paweł Wysoczański

Selekcija: Naslovna strana

Film je emotivna priča o poljskoj doktorki Heleni Piz koja je svoj život posvetila pomaganju drugim ljudima.   

Helena Piz je lekarka koja je već odavno trebalo da se penzioniše zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali je shvatila da nije u stanju da ostavi svoje pacijente. Pre trideset godina ona se doselila u Indiju, gde od tada radi u centru za leprozne i njihovu decu, Jeevodaia. Svojim najmlađim pacijentima ona je druga mama. Ipak, postoji jedna osoba koja ima problem sa njom: novi direktor institucije.

Svi ćemo umreti

North Macedonia, 2020, 25’

Režija: Sashko Potter Micevski

Režija: Povetarac

Na tebi je da umreš, a mi ćemo se pobrinuti za sve ostalo.     

Produžena ekonomska nesigurnost prisiljava pogrebnike u Štipu u Makedoniji da istraže razne prečice kako bi dobili više posla za svoje firme. Ponekad ovo uključuje sumnjive veze sa lokalnom bolnicom. Zoki, radnik u pogrebnom preduzeću, počinje da se oseća užasno zbog nepoštene i prevarantske konkurencije i pita se da li je novac ipak zaista sve u životu.

Gde leži Vaš skriveni osmeh?

Portugalija, Francuska, 2001, 104’

Režija: Pedro Costa

Selekcija: Retrospektiva Pedro Costa

Dva reditelja bore se da opstanu u filmskoj industriji. Nepokolebljiv da snimi film o svojim mentorima i estetskim uzorima, filmskom dvojcu Žan-Mari Strobu i Danijeli Uje, Pedro Košta sa velikom senzibilnošću i dubinom beleži zahtevan proces u kome njih dvoje ponovo montiraju film „Sicilija“.

Lovci na tartufe

SAD, Grčka, Italija, 84’

Režija: Michael Dweck, Gregory Kershaw

Selekcija: Udarni termin

U dubinama šuma u Pijemontu u Italija, nekoliko muškaraca, starih između sedamdeset i osamdeset godina, traže retke i skupocene italijanske tartufe, za koje savremena nauka do današnjeg dana nije našla način da ih kultiviše. U potrazi slede svoju tajnu kulturu, obuku koja se prenosi s kolena na koleno i njuh svojih dragocenih, stručno dresiranih pasa. Ova istinita bajka slavi ljudsku strast u zajednici koja se bori da zaštiti svoju krhku zemlju i zaboravljen način života.

Što dalje to bolje

Ukrajina, 2021, 71’

Režija: Ganna Iaroshevych

Selekcija: Fokus Ukrajina

Mihael je iz velikog grada došao da živi u zabačeno ukrajinsko selo, kako bi spasio retke vodene bivole. Živi na ukrajinskim planinama i brine se o ugroženim životinjama, vodenim bivolima. Posle deset godina samotnog života zaljubljuje se u Veru, ženu iz svog rodnog mesta u Nemačkoj. Mihael se vraća nazad u Nemačku i dve godine pokušava da se skući s Verom. Na kraju ipak stavlja sebe na prvo mesto i vraća se nazad u Ukrajinu, kako bi ostvario svoj san da živi u divljini.