Na predstojećem 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 17. do 23. jula 2021. na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Iz bogatog filmskog programa preporučujemo pet filmova zasnovanih na knjigama koje ne smete propustiti:

NEČISTA KRV – GREH PREDAKA

Film “Nečista krv – greh predaka” zasnovan na delima Bore Stankovića imaće svoju premijeru 22. jula upravo na festivalu u Paliću i naći će se u Glavnom takmičarskom programu. Film je režirao Milutin Petrović a na osnovu davno izgubljenog scenarija Vojislava Voje Nanovića.

Film prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana Nečista krv.

DNEVNIK IZ GVANTANAMA

Drugi film na našoj listi snimljen je u Ujedinjenom Kraljevstvu pod rediteljskom palicom Kevina MekDonalda. Takođe je deo Glavnog takmičarskog programa.

Dnevnik iz Gvantanama

Dvostruka oskarovka Džudi Foster nalazi se u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Salahi je bez optužnice i suđenja 14 godina bio zatočen u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo. Gubeći nadu, Salahi je pronašao saveznike u advokatici Nensi Holander i njenoj saradnici Teri Dankan, koju glumi Šelin Vudli. Scenario je adaptacija Slahijevog Guantanamo dnevnika objavljenog 2015. godine

GRIPA PETROVLJEVIH

Film “Greh Petrovljevih” prikazuje dan u životu strip-crtača Petrova i njegove porodice u postsovjetskoj Rusiji. Bolesnog od gripa, prijatelj Igor izvodi ga u dugačku šetnju, tokom koje vrludaju između realnosti i fantazije.

Greh Petrovljevih

Ovaj film rađen prema romanu Петровы в гриппе и вокруг него/ Petrovi u gripu i oko njega Alekseja Salnikova (LOM, Beograd, 2019) deo je Glavnog takmičarskog programa. Film je režirao Kirill Serebrennikov.

TOXICOMA

Četvrti film na našoj listi snimljen je po memoarima glumca Đeze Saboa . Reč je o mađarskom filmu “Toxicoma” koji je režirao Herendi Gábor i deo je selekcije Novi mađarski film na festivalu u Paliću.

Toxicoma

Narkomanska zvezda i opaki psihijatar sukobljavaju svoja ega, ali ni za jednog nema pobede dok traju međusobni napadi.

PTICE AMERIKE

Poslednji na listi je francuski film “Ptice Amerike” koji će se na festivalu naći u okviru selekcije Eco Dox.

Ptice Amerike

U prvoj polovini 19. veka, francuski ornitolog Žan-Žak Audubon otputovao je u Ameriku kako bi prikazao život ptica duž reke Misisipi. Audubon je takođe bio nadareni slikar. Njegovo životno delo u obliku klasične knjige „Ptice Amerike“ neprocenjiva je dokumentacija i izumrlih vrsta i čitavog sveta mašte. U istom periodu rana industrijalizacija i proterivanje urođenika bili su u punom jeku. Ovaj prekrasni film koji je režirao Jacques Loeuille rekonstruiše Audubonov put po jugu Amerike.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
11
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.