U petak 4. juna sa početkom od 20 časova, uz gostoprimstvo Ulične galerije u Beogradu, umetnica Jelena Milićević predstaviće se serijom radova pod nazivom „25. Maj“.

Izložba printova i crteža posvećena je objektima luksuza, koje smo nekada prinuđeni da delimo se drugima.

„Predstava bazena kao statusnog simbola se u našoj kulturi i svesti naroda nije promenila od devedesetih godina, što se ne može reći za mašinu za veš i televizor u boji. Ko je posedovao bazen u malom, rudarskom mestu u centralnoj Srbiji bio je smatran za čoveka koji je uspeo u životu dok smo mi ostali mogli da priuštimo javno kupalište i po koji ljubomorni pogled kroz visoke ograde i gipsane skulpture životinja ka toj azurno plavoj boji. Kasnije će kroz razne reklame luksuznih proizvoda i filmova bazen imati i prizvuk seksualne tenzije i fetiša izmedju slučajno izvajanog, mladog čistača bazena koji skuplja lišće sa površine nemirne vode i tetke Altamirano koju slučajno zapostavlja muž. Sve te oscilacije, tenzije, želju za boljim životom iz kaljuge malog mesta, neostvarene ljubavi, stresne situacije predstavljam kroz crteže i grafike kao jednu, ne tako duhovitu, stranu realnosti. Tu se prepliću spremni spasioci sa bazena 25. maj koji više liče da se spremaju za Legiju stranaca nego za spašavanje razmažene dece iz malog bazena i gospođe sa Vračara koje se na Starom Difu opuštaju posle posla na Kliničkom centru i prepričavaju neke masne fore u sauni. Sve sam to videla i bila prisiljena da čujem zato što smo na nekih sat vremena delili prostor. Uz priloženi vizuelni materijal, nadam se da će i Vama biti bar upola zanimljivo kao što je meni bilo.“

Ovim rečima Jelena opisuje svoju šestu po redu samostalnu izložbu, koja je otvorena do 18. juna u Uličnoj galeriji u Beogradu. Svi printovi i crteži su prodajnog karaktera.

Foto: Jelena Milićević


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.