Projekat “31 san” nastao je kao proizvod dugogodišnjeg traganja za najboljim načinom za predstavljanje snova, kroz različite medije. Đurđa Garčević teži slikovitom uobličavanju toka misli, ideja i događaja koji se dešavaju u snu. Na izložbi su predstavljeni radovi koji predstavljaju sponu između jave i sna.

Izložba je otvorena od 12. do 24. jula 2022. u Galeriji Doma omladine Beograda.

Đurđa Garčević

O izložbi

“Kad ustanemo, počinje život, kad zaspimo, počinje drugi život. Ovi životi ne razlikuju se mnogo. Međutim, ispremeštani su i prepliću se. Postoji izreka da se u snovima dešavaju stvari koje priželjkujemo na javi. Međutim, vremenom shvatamo da se u životu dešavaju stvari koje ni u snovima ne bismo pomislili.

U snovima razvrstavamo dešavanja iz budnog života. Objašnjavamo sebi stvari koje nam nisu sasvim jasne u stvarnosti. U podsvesti se one kombinuju na novi način. Kada sanjamo, saznajemo o svojim osećanjima, spoznajemo sebe i svoje emocije. U snovima stičemo inspiraciju za stvarnost. Tada, nakon snova, ljude i događaje iz stvarnosti smeštamo u drugačije priče i život dobija novu logiku. Snovi nam pružaju novi način sagledavanja stvarnosti.

Smatra se da je potrebno razmatrati stvari iz drugog ugla. Važno je staviti se u tuđe cipele. Na taj način naš rezon postaje širi, bolje razumemo ljude, dešavanja, sopstvenu i tuđu stvarnost. Ipak, ljudi su satkani od ličnih iskustava. Da bismo razumeli druge, moramo se približiti njihovim čulima i doživljajima. Snovi mogu biti naš način da tragamo za sopstvenim odgovorima i da stvari vidimo jasnije.

Neke stvari vremenom spoznajemo kroz iskustvo. Potom ih možemo predviđati prema svom instinktu. Često, ipak, nedovoljno verujemo sopstvenoj intuiciji. Iako postoje obrasci dešavanja u životu, život je nepredvidiv. Iznenadi nas, izbaci iz koloseka, i nauči nas lekciju. Život nas primorava da pronađemo nova rešenja i načine da se nosimo sa iznenađenjima.

Zato pamtim svoje snove, crtam ih, zapisujem i vraćam im se u svakodnevnom životu. Iz snova crpim iskustva za budni život.

Nedorečene razgovore sa jave nastavljam i zaključujem u snu. Prepoznajem i razumem osećanja koja nisam razumela budna. Događaji se nastavljaju, objašnjavam sebi situacije, tuđe i sopstvene reči. Razumem nijanse i različitosti svih postupaka. Odlazim na razna mesta, ona na kojima sam već bila i ona na kojima nisam. U snovima stvaram nove odnose s ljudima i nova osećanja za njih. Sukobljavam se i volim na nove načine. Ponekad, snovi iščeznu u prvim trenucima budnog života, ali osećaj iz sna me prativ čitav dan. Delovi sna se polako javljaju tokom dana. Zahvaljujući snovima bolje razumem život, idem dalje i vraćam se, sigurnija sam, jer donekle mogu da predvidim šta me čeka.

Golem je krug gde zajedno večeraju snovi i stvarnost. Čini mi se da se mi, ljudi, njima pridružujemo i među sobom jače povezujemo.”

Đurđa Garčević je industrijski dizajner sa snažnim interesovanjem za konceptualnu umetnost, snove i istraživanje prirode. Na smeru industrijskog dizajna i vizuelnih umetnosti, njenu odluku za usmerenje pokreće interesovanje za udruživanjem umetnosti i nauke. Od deteta koje oblikuje žicu i pravi sebi igračke u autoservisu svog dede, postala je dizajnerka. Ona se sada trudi da kroz dizajn reši probleme sa kojima se svet suočava danas. Kroz ilustracije pokušava da sprovede snove i ideje u nešto korisno, da proizvodima da ličnost i dodatnu vrednost.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.