Velika izložba „40+1“ povodom velikog jubileja galerije „Singidunum” biće otvorena 30. juna. Biće izložena 82 rada umetnika koji su imali samostalne izložbe u ovoj galeriji.

Veliki jubilej galerija je trebalo da proslavi prošle godine, ali to nije bilo moguće zbog pandemije. Zbog toga se proslava održava ove godine.

Daleke 1980.godine, u zgradi Filološkog fakulteta, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) otvorilo je jedinstvenu izložbeno-prodajnu galeriju „Singidunum”. Ova galerija već četiri decenije promoviše savremenu primenjenu i likovnu umetnost svojih članova i kolega iz drugih profesionalnih umetničkih Udruženja.

Tokom četrdeset godina, galerija je prolazila kroz različite faze. Menjali su se periodi blagostanja kada se umetnost cenila i kada su se kupovala umetnička dela, sa teškim vremenima, kada je ekonomska situacija bila toliko teška i neizvesna, da su i posete galeriji bile smanjene.

„Ponosni smo na činjenicu da galerija svih ovih godina nije posustajala i da je kvalitet izlagačkog i prodajnog dela ostao na visokom nivou. Pored samostalnih izložbi, u galeriji je organizovano više desetina kolektivnih, tematskih i sekcijskih postavki, na kojima su pored umetnika iz naše zemlje, učestvovali i autori iz regiona i inostranstva”, kažu iz galerije.

Foto: A. Kelic Ferrara


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.