Izložba “…ako utopija uspe…” biće otvorena 11. avgusta u Galeriji Doma omladine Beograda.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi nekoliko autora. To su: Sana Garić, Uroš Đurić, Daniel Kovač, Zoran Marinković, Aleksandar Obućina i Bojan Slačala. Izložba “…ako utopija uspe…” predstavlja zbir manifesta afirmisanih interdisciplinarnih umetnika, koji u različitim vremenskim periodima predstavljaju referentni sistem izgrađen na politici kontrakulture. Prikazom njihovog delovanja na likovnoj sceni, dolazi do opšteg sagledavanja pojedinačnih estetika i intelektualnog promišljanja o važnosti prespajanja visoke umetnosti i mejnstrima. Progresivnom izgradnjom novih vrednosti, od osamdesetih godina do danas, autori se kroz vizuelnu umetnost nadovezuju na ideologiju rokenrol muzike – ističu važnost kritičkog stava i podsećaju na značaj individualnosti i emancipacije pojedinca.

Jelena Pavićević, urednica likovnog programa DOB

Ko su umetnici?

Sana Garić (Beograd, 1983) je muzičarka i multimedijalna umetnica.
Predano se bavi koncertnom aktivnošću kroz saradnju sa mnogim bendovima i kao solo izvođač (autorskom muzikom za performanse i ambijentalnom elektronskom muzikom). Godine 2016. izdaje album „Svet za nas“.

Sana Garić

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2009. godine. Članica je ULUS-a (smer proširenih medija) od 2012. godine i ULUPUDS-a od 2010. godine. Redovno izlaže od 2005. godine.

Ostvarila je zapažene nastupe na festivalima: EXIT (Novi Sad), INMUSIC (Zagreb), Drimon (Makedonija), Avant Music Festival (Moskva), Kvir_feminist_actziya (Beč).


Uroš Đurić je rođen 1964. godine i živi i radi u Beogradu.

Uroš Đurić

Daniel Kovač (Pančevo, 1974) član je rok grupe Jarboli i eksperimentalnog Jesenjeg Orkestra. Autor je i koautor blizu sto pesama koje su snimili ovi sastavi.

Daniel Kovač

Objavio je dva solo albuma: instrumentalni „Psiha i Pan“ (2018) i lo-fi album snimljen za vreme izolacije zbog koronavirusa „Karantin“ (2020).

Napisao je četiri knjige („Logika reke pruga i otpada“, „Carstvo“, „Uzvodni bluz i Klara“ i „Leksikon minimalnog života“).

Snimio je nekoliko kratkih filmova („Vikend na Moravi“, „Sama sebi branim da te pogledam“, „Sto skokova“…). Crta u kompjuterskom programu Paint i bavi se grafikom.


Zoran Marinković (1966, Gornji Milanovac), osnivač je i glavni autor i vođa srpske rok grupe Bjesovi.

Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1992. godine, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Dobitnik Nagrade Fonda Miloša Bajića.

Zoran Marinković

Na XVIII „Memorijalu Nadežde Petrović“ (1994) u Čačku, prvu nagradu deli sa Urošem Đurićem.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu je 2005. godine Marinkovića uvrstio u 50 najbitnijih srpskih slikara 90-ih. Radovi mu se nalaze u njihovoj kolekciji.

Od januara do maja 2007. bio je direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Upisuje doktorske studije slikarstva na FLU u Beogradu 2014. godine.

Knjigu “Seti se subote i Botičelija” izdaje za SKC Novi Sad.

Poslednjih petnaest godina se bavi filmom i samostalnim muzičkim projektima pod pseudonimom Bjesomar.


Aleksandar Obućina (Beograd, 1996) je likovni umetnik i član rok grupe Sveta pseta.

Aleksandar Obućina

Završio je srednju umetničku Školu za dizajn, smer dizajn ambalaže u Beogradu 2015. godine. Iste godine upisuje Fakultet likovnih umetnosti, odsek grafika. Završio je osnovne akademske studije 2019. godine, u klasi profesora Vladimira Milanovića. Ostvario je tri samostalne i više grupnih izložbi.


Bojan Slačala (1977) je diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti 2003. godine u klasi profesora Mileta Grozdanića.

Bojan Slačala

Član je ULUS-a, sekcije proširenih medija, u statusu je samostalnog umetnika od 2014. godine.

Bavi se muzičkom i likovnom umetnošću.

Osnivač i frontmen grupa Stuttgart Online i Artan Lili.

Živi i radi u Beogradu.


Radno vreme Galerije: utorak-subota od 12h do 21h, nedeljom od 12h do 18h. Ponedeljkom Galerija ne radi.

U skladu sa novim merama donetim od strane nadležnih organa sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, Dom omladine Beograda privremeno je odložio održavanje svih programa. Galerija DOB ostaje otvorena za publiku, ali isključivo za pojedinačne posete. Otvaranja izložbi neće biti organizovana u narednom periodu.

Izložba će biti otvorena do 28. avgusta.

Foto: DOB


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.