November 15, 2019

Izložba ”bolji.života – detalji jednog bolničkog živote” u KC Grad + humanitarni koncert

Izložba “bolji.života – Detalji jednog bolničkog živote” predstavlja radove Miroslava Ničića nastale u sterilnom bloku za transplantaciju Vojnomedicinske akademije, tokom procesa pripreme za transplantaciju koštane srži.

Autor je u ovom periodu, koji na veliku žalost nije imao srećan kraj, beležio fotoaparatom svog telefona motive iz svakodnevnog bolničkog života, cele nedelje pred proceduru, kada je bio podvrgnut terapiji od 140 tableta na dnevnoj bazi. 

Tako je Miroslav – Miki ili Niče, kako za koga – u oblicima pilula, sumornoj bolničkoj scenografiji, hodajući po ivici provalije, u svim detaljima pronalazio umetnost, radost, humor, parodiju, mladost i neodoljivu volju za životom. 

Ovih 68 fotografija, svoj put u javnost su našle preko društvene mreže Instagram, na posebno otvorenom profilu pod nazivom bolji.zivota. I sama ta igra reči, uz radove, pokazuje jednostavnu činjenicu da je život jedan – na njegovom početku, kao i pred njegov kraj; i da je najveća stvar radovati mu se, i to u svakom danu.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak, 18. novembra 2019. u 20 sati u Kulturnom centru Grad. Izložba traje do 1. decembra 2019.

Izložbu prati “Tata Miki projekat” – koncert Ničeovih saradnika muzičara, kolega sa scene, koji će u subotu, 23. novembra za ovu priliku izvesti sopstvena viđenja kompozicija čije je demo-verzije Miki Ničić osmislio i snimio tokom lečenja u bolničkim sobama Beča, Beograda i Tel Aviva.

Ničeovi saradnici muzičari, kolege sa scene, na koncertu će izvesti sopstvena viđenja njegovih poslednjih kompozicija. Neke od njih su dečje, neke tinejdž, neke za odrasle, a neke surovije i od toga.

Aranžmani nekih od ključnih beogradskih bendova i izvođača zajedno oslikavaju uzbudljiv unutrašnji pejzaž koji je Niče ostavio za sobom.

Nastupaju: Autopark, Artan Lily, Auf Wiedersehen, Zemlja Gruva, KEZZ, Ida Prester, Konstrakta, Laura 2000, Mylutin, Plejboj, Porno Brak, Shobaya, Shreya.

Ulaznice za koncert koštaju 500 dinara, a sav prihod od istih biće poklonjen Udruženju Zajedno za novi život u svrhu nastavka igranja istoimene predstave koja je nedavno postavljena na sceni Narodnog pozorišta, a koju izvode pacijenti koji su uspešno prošli proces transplantacije organa. 

O MIROSLAVU NIČIĆU:

Miroslav Ničić (1975 – 2019.) bio je digitalni, konceptualni i filmski umetnik, dizajner i muzičar iz Beograda, koji je velike delove svog života proveo u Zagrebu, Sofiji i Beču. Na različitim mestima bio je poznat kao Miro, Niče ili Miki. Bio je jedan od osnivača i gitarista benda Zemlja Gruva, osnivač dizajn studija Logomir i pokretač Lava produkcije.

Foto: Preventer