Često se pitamo da li pojedinac može da uradi nešto veliko i važno i tako pomeri „planine”, da li može da uradi nešto što država ne može jer nije motivisana, a jedan primer iz dijaspore govori da svaka ideja može da se realizuje, ma koliko izgledala teško i neostvarljivo.

Marina Bulatović, novinar i PR konsultant krajem 2007. udala se i odselila u Kraljevinu Saudijsku Arabiju. Njen suprug Budislav (građevinski inženjer) tamo je dobio posao, a Marina se iznenada našla zatvorena u četiri zida, u ulozi domaćice, u zemlji koja je poznata kao vrlo konzervativna i tradicionalna, i sa kojom ni Republika Srbija, ni Crna Gora tada nisu imale doplomatske odnose.

Kako je Marininom suprugu fotografija bila hobi još od rane mladosti – Marina je rešila da to „iskoristi” i da ličnim angažmanom upozna i koliko je to moguće približi ove zemlje. Organizovala je izložbe fotografija pod nazivom „Saudijska Arabija iz mog objektiva” i to:

Republika Srbija, Beograd – od 30. septembra do 15. novembra 2009. u Robnoj kući Beograd na Terazijama. Izložbu je videlo preko 30.000 ljudi, a ostvaren je i izuzetan medijski publicitet – više od pedeset medija iz Saudijske Arabije, Srbije, Kuvajta i Kanade pisalo je o ovoj izložbi, a svečanom otvaranju su prisustvovali brojni predstavnicu diplomatskog kora u Beogradu.

Crna Gora, Podgorica – od 7. do 17. juna 2010. u galeriji Centar. Pokrovitelji izložbe bili su Predsednik Crne Gore, Filip Vujanović i Ministar kulture, sporta i medija Crne Gore, Branislav Mićunović.

Ovo je ujedno bio i prvi kulturni događaj ikada zabeležen između Saudijske Arabije sa jedne strane, i Republike Srbije i Crne Gore sa druge koji je organizovao entuzijasta, pojedinac.

Fotografije Budislava Bulatovića sa izložbe možete videti ovde:

Marina je za projekat „Saudijska Arabija iz mog objektiva”, od Društva Srbije za odnose s javnošću, dobila 2010. priznanje za Ličnu i građansku inicijativu u oblasti komunikacija. Za isti projekat, od Kluba privrednih novinara Srbije, dobila je priznanje Biznis dama 2010.

Marina je član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i član Izvršnog odbora Memorijalnog društva Nikola Tesla u Njujorku.

U Saudijskoj Arabiji ona je živela sve do leta 2016. a danas živi i radi u Kanadi.

Za portal Rasejanje.info Marina je rekla: „Nikada nisam razmišljala na ovaj način: ‘Ma, šta ja tu mogu da uradim? ili: Ionako nema šanse bilo šta da se promeni!’. Uvek je idealan trenutak za akciju! To je moja životna deviza i tajna svih mojih poduhvata. Ako nešto jako želiš i radiš na tome, ceo Univerzum se udruži da ti se želja ispuni – kaže Paulo Koeljo, a ja mu potpuno verujem.”

Foto: Lazar Petrović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.