Velika retrospektivna izložba radova Mire Brtke “Refleksije” otvorena je juče u Muzeju grada Beograda u organizaciji Fondacije MIRA BRTKA i trajaće do 25. aprila 2021. godine.

Sveobuhvatni, multimedijalni opus Mire Brtke, za srpku savremenu umetnost, izuzetno važne umetničke figure, prikazan je hronološki u 16 celina prvog sprata Muzeja grada Beograda. 

Pored njenog likovnog stvaralaštva, izložba “Refleksije” u izvanrednoj postavci, prikazuje paralelno, i sa jednakim fokusom, njenu delatnost kao filmske režiserke, kostimografkinje, modne dizajnerke, aktivistkinje.

Na izložbi je prikazano više od 300 najreprezentatvnijih eksponata iz opusa umetnice, u vlasništvu Fondacije MIRA BRTKA iz Beograda.

Pored serije slika u duhu poznog enformela, kojim započinje njeno slikarsko stvaralaštvo u Rimu, na izložbi su se našli i radovi kojima istražuje svetlost i boje iz perioda stvaralaštva u okviru grupe “Illumination”. Sledi ciklus “Belih slika”, odlikovan racionalističkom geometrijskom formom, novim tretmanom materije, prostora i svetla u slici. U rimskom okruženju, praktikovala je neke od specifičnih slikarskih koncepcija, u maniru op artističkog koncepta slike. U svom višemedijskom opusu, na autentičan način je koristila papir, tekstil i tradicionalnu tehniku veza, istražujući mesto susreta dvodimenzionalnih radova sa trodimenzionalnošću i slobodnom formom (kolaž, asamblaž, objekat).

Posebnu pažnju na izložbi privlače njene skulpture. Prikazani su svi Brtkini vajarski tematski ciklusi (“Akumulacije”, “Crvena skulptura”, “Linearna skulptura”, “Metamehanike”, “Spolja-iznutra”…), od skulptura malog formata, do onih monumentalnih.

“Izložba ‘Refleksije’ dešava se tačno pedeset godina posle Brtkinog prvog samostalnog nastupa u Muzeju Savremene umetnosti u Novom Sadu i Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1971. godine. Svestranost i neverovatna produktivnost Mire Brtke od tog doba, danas plasira izuzetan umetnički kapacitet konsekvetnih radova, izvanredno tipološki selektovanih i postavljenih na ovoj izložbi. Ističući njihovu važnost i u duhu novog vremena, izložba prezentira kompletan, raznovrstan i aktualan opus ove višedisciplinarne umetnice i kulturne aktivistkinje, izuzetno značajne za srpsku savremenu umetnost”, izjavio je prof. dr Ješa Denegri.

Prof. dr Jesha Denegri / Foto: Vladimir Miloradović

Izložba traje do 25. aprila 2021, a posetioci će biti u mogućnosti da je posete u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.

Foto: Vladimir Miloradović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
11
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.