Izložba “Konačna slika” (Rad za meditaciju) Josipa Mijića biće otvorena 5. novembra 2020. u 19 sati u galeriji Vrba u Širokom Brijegu.

Foto: Promo

Istoričarka umetnosti Ana Brkić o izložbi

“Rascjepi između organičkih formi nejednakih klastera u uleknutom pročelju crnog kvadriranog ležišta isijavaju plavičastu svjetlost. Pod fundamentalnim crnim materijalom senzibilno se od rubova pretače trnovita konstelacija artificijelne jezgre.

Energični portal zaboravljene šume afirmira naše prisustvo, ljudskim očima promatramo sirovu šaržu, konačnu sliku, proročki priziv kraja jedne preduge epohe. Nema povratka u prošlost, nezaustavljivi organizam reproducira vlastitu stvarnost; nakupinu slobodnih informacija i nekontroliranih objava u kojoj egzistencijalističko biće mogućnosti ne može lako opstati.

Mijićeva mistična mreža praznine na površini crne kutije reflektira ukorijenjenu tragičnost ljudske prirode, prijegor koji, u algoritmima dataizma, traži put prema izvoru svjetlosti. Ona se širi negativom korpusa, pulsira tkivom nepravilnih linija i teži za razdvajanjem od opozita.

Konačna slika postaje alegorija humanizmu; ja sam koji stojim ispred i mi sami s druge strane procjepa – beskonačno, neprekidno, izvana prema unutra i obrnuto.

Osloboditi duh pred umjetničkim djelom ojačava moć kontrole nad strahom od redukcije na podatak kojim nas opterećuju izvanjski utjecaji. Izazov očuvanja humanizma i slobodne volje osnovna je zadaća svakog čovjeka; ljubav, prijateljstvo, strpljivost u odnosima i sposobnost odricanja naspram hladnoće i straha od bliskosti.

Izložba će biti otvorena do 15. novembra 2020. godine

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.