Izložba “Kupine, noću” Mie Ćuk biće otvorena od 9. do 22. januara 2021. u Galeriji Doma omladine Beograda.

Ova izložba predstavlja seriju video minijatura, sačinjenu od ostataka nikada snimljenog filma, odbačenih kadrova, zapisa i tekstova. Video rad, smešten je u prostor putovanja, sumnje i nedoumice, gde pojmovi dolaska i odlaska prelaze iz glagola kretanja u emotivne teritorije, prikazane kao fusnote bez označene celine.

Učim novi jezik putujući u praznom vagonu: sintaksu truckanja, zastajanja, naglosti, štucanja, preskakivanja, lupanja, iluzije, promaje, tenzije i opuštanja. Ne usuđujem se da ustanem sa sedišta, oči su mi prikovane za klizeće stvari, emulziju predela. Umesto “šta želim da prikažem” negde pri početku masivnog planinskog lanca, oko 20-og minuta, zapitaću se “šta pokušavam da sakrijem”, i ovo zaboraviti.

Mia Ćuk umetnica je koja deluje u polju fotografije, teksta i instalacije. Interesuje se za fragmente, tragove i ostatke svakodnevnice koje sakuplja, dokumetnuje i promišlja.

Naročito je privlače zaostaci materijalne kulture 20. veka. Učestvuje na izložbama, uređuje publikacije, beleži i podvlači.

Foto: Mia Ćuk


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.