Izložba “Master State” Katarine Jovanović Alfe i Senke Trivunac biće otvorena 21. jula u Galeriji Doma omladine Beograda.

“Master State” je izložba koja predstavlja radove dve sveže diplomirane umetnice vajarskog smera Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Katarina i Senka su studirale i završile zajedno, u istoj klasi profesora Mrđana Bajića (po Bolonji, dva sveža mastera).

Ova izložba predstavlja samo stanje, presek, trenutnu situaciju i domet mladih autorki u fragilnom, prelomnom trenutku izvlačenja iz formativne košuljice obrazovnog procesa.

Iako su studirale paralelno to se u njihovom umetničkom ‘govoru’ ne oseća, njihovi pristupi su formalno i konceptualno različiti.

Dok Senka objekte vaja svetlom i uvodi ih i aranžira u “prostorne kadrove” dotle se Katarina otvara i prema drugim medijima – performativne akcije, intervencije i video, sa željom da demistifikuje poziciju umetnika i ispita mogućnosti prenošenja poruke i potpunog otvaranja ka najširoj publici.

Angažovanost kreće od razumevanja i želje za komunikacijom a kulturno bogatstvo od negovanog diverziteta čiji delić je ovaj aranžman različitih pristupa Master stanja.

Radovi odabrani za izlaganje u Galeriji Doma omladine su zrele, zaokružene celine, autonomni iskazi koji se u širem, generacijskom sazvučju tematski dopunjuju ili makar stimulišu mnogobrojne dijaloške verzije čitanja.”

Marija Radoš, kustoskinja izložbe

Katarina Jovanović Alfa

Katarina Jovanović Alfa, rođena 1995. u Beogradu, Srbija. Diplomirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2020, u klasi profesora Mrđana Bajića. Dobitnica nagrade za kolekciju FLU 2016. godine. Dobitnica nagrade za rad u kamenu, 2017. godine.

Foto: DOB/Senka Trivunac

Senka Trivunac

Senka Trivunac, rođena 1984. u Beogradu. 2004. diplomirala Fakultet primenjenih umetnosti u Atini, odsek Fotografija. Godine 2012. upisuje Vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i diplomira 2020. u klasi profesora Mrđana Bajića.

Marija Radoš

Marija Radoš (1977, Beograd), diplomirala na Filozofskom fakultetu na odseku za Istoriju umetnosti. Od 2005. je stalni član tima Remont – nezavisne umetničke asocijacije u Beogradu. Pored aktivnosti u asocijaciji deluje i samostalno sarađujući sa umetnicima kao kustos, pisac tekstova i organizator u okviru različitih umetničkih projekata.

Izložba traje do 7. avgusta.


U skladu sa novim merama donetim od strane nadležnih organa sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, Dom omladine Beograda privremeno je odložio održavanje svih programa. Galerija DOB ostaje otvorena za publiku, ali isključivo za pojedinačne posete. Otvaranja izložbi neće biti organizovana u narednom periodu.

Foto: DOB/Katarina Jovanović Alfa


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.