June 18, 2019

Izložba “Memento”, Nina Jeftić

Foto: KC Baraka

Samostalna izložba umetnice Nine Jeftić, “Memento, biće otvorena 21. juna u 19 časova u Kulturnom centru Baraka.

Likovni umetnik Nina Jeftić, rođena 1995. godine u Beogradu, završetkom osnovnih studija na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu na odseku slikarstvo otvara svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom “Memento” .

Odbacujući moderne i savremene teme kao hladne i banalne, prevaziđene, umetnik se vraća duhovnom. Zahtevajući da se setimo, naslovom ovog ciklusa radova otvara nam svet i boli svoje prošlosti.

Nina Jeftić / Foto: KC Baraka/ Promo

Pod uticajem umetnikovog detinjstva i upoznavanja sa svetom umetnosti, posmatrač oseća eksploziju otelotvorenih sećanja. Hibridnost simbola iz panorame bivših kultura ukazuje na njihovu univerzalnost.

Umetnik kroz “Memento” želi da oživi “kolektivno nesvesno” svih onih koji će duhom razumeti njene likovne vapaje. Ciklus radova obojen je čistotom ekspresije i označava povratak na iskonsko – nalik na vizuru deteta. Koristeći osnovne boje i geometrijske oblike, budi arhitepsko.

Kroz ideju o prastarom, vraća se na hrišćanski motiv prvobitnog greha, ali njen greh nudi pokajan je i oprost. Figure koje se stapaju poput meda ukazuju na večitu borbu sa čovekom, čuvarom onoga što je čisto i krhko. U duhu večnog sećanja, “Memento” je tek početak likovnog izraza jedne stare vere novog umetnika.

– Jana Jovanović

Nakon otvaranja, posetioci će moći da kupe printove i crteže.

Lokacija: Vjerni Pas (Majke Jevrosime 11)

Foto: KC Baraka